Jad Elijahu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kulturní centrum Cinerama na severním okraji čtvrti Jad Elijahu
Zástavba čtvrti Jad Elijahu, vlevo Ajalonská dálnice, v popředí Stadion Jad Elijahu, v pozadí Cinerama

Jad Elijahu (hebrejsky: יד אליהו, doslova Elijahuův památník) je čtvrť ve východní části Tel Avivu v Izraeli. Je součástí správního obvodu Rova 9 a samosprávné jednotky Rova Mizrach.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží na východním okraji Tel Avivu, cca 3 kilometry od pobřeží Středozemního moře, v nadmořské výšce okolo 30 metrů. Dopravní osou je takzvaná Ajalonská dálnice (dálnice číslo 20), která probíhá společně s železniční tratí (stojí tu železniční stanice Tel Aviv ha-Hagana) a tokem Nachal Ajalon po západním okraji čtvrtě. Na severu s ní sousedí čtvrť Bicaron, na východě Tel Chajim a na jihu Neve Cahal a Šchunat Hatikva.[1][2]

Popis čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Plocha čtvrti je vymezena na severu ulicí Jicchak Sade , na jihu třídou Derech ha-Hagana, na východě třídou Derech Moše Dajan a na západě Ajalonskou dálnicí. Zástavba má charakter vícepodlažní bytové výstavby. V severozápadní části čtvrtě se rozkládá Stadion Jad Elijahu a severně od něj kulturní centrum Cinerama. V okolí stadionu také sídlí některé vládní úřady. Jad Elijahu je nejlidnatější čtvrtí Tel Avivu (myšleny dílčí čtvrtě, nikoliv velké správní a samosprávné obvody). V roce 2007 tu žilo 15 458 lidí.[3] [4] Pojmenována je podle vojáka Elijahu Golomba, předáka ozbrojených složek Hagana.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Yad Eliyahu, Tel Aviv, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-07-02]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Quarters and Subquarters [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-09. (hebrejsky, anglicky) 
  4. שכונות רובע מזרח [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-07-02]. Dostupné online. (hebrejsky) [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]