Ja'akov Jicchak Horowitz z Lublinu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Izák Horowicz
Maceva Ja'akov Jicchaka Horowitze na Starém židovském hřbitově v Lublinu
Maceva Ja'akov Jicchaka Horowitze na Starém židovském hřbitově v Lublinu
Narození1745 (16. nisanu 5505)
Lublin
Úmrtí3.jul. / 15. srpna 1815greg. (9. avu 5575) (ve věku 70 let)
Lublin
Povolánírabín
Denominacejudaismus
VzděláníElimelech z Liženska a Dov Ber z Meziřiče
Žáci a následovníci
  • Jakub Izaak Rabinowicz
PohřbenLublin
Podpis
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ja'akov Jicchak Horowitz (hebrejsky יעקב יצחק הורוביץ‎), známý též jako Jasnovidec z Lublinu (hebrejsky החוזה מלובליןha-Choze mi-Lublin), (asi 1745 v Józefówě – 3. srpnajul./ 15. srpna 1815greg. v Lublinu)[1] byl chasidský rabín z Polska.[2][3]

Pocházel z významné rabínské dynastie Horowitzů, zakladatelů Pinkasovy synagogy v Praze (viz Aharon Mešulam Horowitz). Jeho přímým předkem byl slavný kabalista Ješaja Horowitz (hebrejsky ישעיה הלוי הורוביץ‎), známý spíše pod přezdívkou Šela ha-Kadoš (hebrejsky של״ה הקדוש‎), jeden z nejvýznamnějších mystiků své doby, jenž se na začátku 17. století odstěhoval z Prahy do Svaté země.[1] Ja'akovův dědeček z otcovy strany byl další prominentní rabín, Ja'akov Koppel Likover, současník Ba'al Šem Tova.

Ja'akov Jicchak Horowitz byl jednou z vůdčích osobností raného chasidismu. Údajně byl obdařen nadpřirozenou schopností vidět osoby a děje na obrovskou, lidským okem nedosažitelnou vzdálenost – i do budoucnosti – a věštit. Proto se mu již za jeho života přezdívalo „Jasnovidec z Lublina“.

Byl žákem Maggid z Meziříče, posléze studoval u rebbeho Šmelky v Mikulově a u Elimelecha z Ližeňsku. Nejdříve žil nějakou dobu v polském Łańcutu, poté se usadil v Lublinu, kam jej následovaly stovky jeho přívrženců.[4] Ve věku sedmdesáti let večer, na svátek Simchat Tóra, vypadl z okna, pád však přežil. Svým zraněním podlehl o necelý ok později, přesně na tiš'a be-av. Pohřben je na Starém židovském hřbitově v Lublinu a jeho náhrobek je poutním místem zejména vyznavačů chasidského učení.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ya'akov Yitshak Horowitz [online]. Dostupné online. 
  2. The Chozeh (Seer) Of Lublin [online]. Dostupné online.  "Rabbi Yaacov Yitzchak, the Chozeh of Lublin, is one of the truly beloved figures of Chassidism. He merited the title of Chozeh, which means seer or visionary…"
  3. Teachings of Rav Yaakov Yitzchak Horowitz, the Chozeh of Lublin [online]. Dostupné online. 
  4. Stone Goodman. Dark vision [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]