Július Tatár

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Július Tatár
Narození4. dubna 1898
Žilina
Úmrtí23. března 1987 (ve věku 88 let)
Žilina
Povoláníentomolog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Július Tatár (4. dubna 1898 Žilina23. března 1987 Žilina) byl slovenský filatelista, podnikatel - obchodník, fotograf a amatérský entomolog ze Žiliny. Byl také jedním ze zakládajících členů Slovenské entomologické společnosti v Žilině. Veřejnosti je znám hlavně jako filatelista, protože byl nestorem organizované filatelie v Žilině a též jedním z předsedů Čs. svazu filatelistů v Žilině.

Entomologické aktivity[editovat | editovat zdroj]

Patřil ke skupině zakládajících členů první Slovenské entomologické společnosti v Žilině, kdy na mimořádném valném shromáždění dne 12. března byly přijaty stanovy společnosti. V čase jejího vzniku bývalo sídlo společnosti v Žilině Námestie slobody.

K jeho entomologickým aktivitám patřil především výzkum hmyzu různých řádů, ale též fotografování a filmování. Fotograficky zabezpečoval dokumentaci entomologických aktivit některých významnějších akcí této společnosti. Dne 14. října 1945, na posledním valném shromáždění první Slovenské entomologické společnosti v Žilině, věnoval do archivu společnosti 12 fotografií z nejvýznamnější entomologické výstavy, kterou tato společnost zorganizovala roku 1942 v Žilině. Jeho sbírka hmyzu se pravděpodobně nezachovala. Není známo, že by někdy publikoval některou práci z oboru entomologie z území Slovenska.

Jiné aktivity[editovat | editovat zdroj]

Byl známý pro svou vysokou aktivitu podnikatelských, kulturních a školských kruzích v rámci města Žiliny.

V Žilině pracoval jako obchodník.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Smutný, A. E.: 1941 – 1945, Zápisnice z činnosti Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline.
  • Gáťa, O.: 2001, Július Tatár - nestor organizovanej filatélie v Žiline, In: Zborník prednášok, XVIII. dni filatélie Slovenska. Žilina 7. a 8. júl 2001.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Július Tatár na slovenské Wikipedii.