Jásir al-Habib

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jásir al-Habib
Narození20. ledna 1979 (45 let)
Kuvajt
BydlištěLondýn
Alma materKuwait University
Qom Seminary
Povolánířečník, spisovatel a klerik
Nábož. vyznáníislám
Webal-qatrah.net
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jásir Yahya Abdullah al-Habib. (* 20. leden 1979 Kuvajt) je šíitský klerik z Kuvajtu. Absolvoval politické vědy na Univerzitě v Kuvajtu a pracoval v médiích psaním politických článků.

Je známý pro své radikální názory na náboženství a jeho závěry a studie k dějinách islámu, spolu s jeho snahou šířit šíitský islám ve světě. Ve svých vystoupeních, přednáškách a esejích bývá radikálnější než většina dalších šíitských kleriků. Zvláště jeho otevřená kritika posvátných postav sunnitů, například následovníků proroka Mohameda Abú Bakra a Umara a jeho manželky Áiši.[1] Bývá obviňovaný z vyvolávání rozporů mezi šíity a sunnity. Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí v této souvislosti v říjnu 2010 vyhlásil náboženský výnos (fatvu) zakazující urážky žen a společníků proroka Mohameda.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reuters - Kuwait cleric comments raise fear of sectarian tension. af.reuters.com [online]. [cit. 2011-08-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-11-15. 
  2. Tehran Times: Sunni world welcomes Leader’s fatwa Archivováno 26. 4. 2012 na Wayback Machine.. 5. 10. 2010 (anglicky)