Jáchym Šlik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Jáchym Ondřej Šlik.
Jáchym Šlik na Rabštejně
Zemský fojt v Horní Lužici
Hejtman německých lén Koruny české
Ve funkci:
1555 – 1571
PanovníkFerdinand I., Maxmilián II.
PředchůdceJan IV. Popel z Lobkowicz
NástupceJáchym ze Švamberka na Kynžvartě

Narození1520
Ostrov
Úmrtí5. ledna 1572
ChoťLukrécie ze Salm-Neuburka
RodičeJeroným II. Šlik
DětiJulius Šlik z Pasounu
Jeroným III. Šlik
Ferdinand Šlik
PříbuzníAlžběta ze Schwarzburg-Frankenhausenu
Jáchym Ondřej Šlik (vnuk)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jáchym Šlik (německy Joachim Schlick 1527, Ostrov – 1574, ?) byl český šlechtic z ostrovské větve rodu Šliků, vedlejší větve založené jeho otcem Jeronýmem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rabštejn nad Střelou

Narodil se v Ostrově u Karlových Varů jako čtvrtý syn českého šlechtice Jeronýma II. Šlika.

Vlastnil panství Ostrov (Schlackenwerth) a Rabštejn nad Střelou (Rabenstein), později byl německým lenním hejtmanem Koruny české a císařským zemským fojtem v Horní Lužici. Podařilo se mu získat zpět přízeň panovníka, které pozbyl jeho otec.

Během válek s Francií a Německem byl ve službách císaře Karla V. a v letech 1556 a 1557 získal pozici nuceného správce (sekvestra) na území císaři podřízeného markraběte Alberta ve Frankách.

V roce 1570 byl jmenován císařským vyslancem na mírových jednáních ve Štětíně, která ukončila sedmiletou válku mezi Švédskem a Dánskem.

Podle dochovalých zpráv měl sestavit úplný seznam všech lén českých knížat, hrabat, rytířů a pánů, získaných od české koruny. Toto dílo předal císaři Maxmiliánovi II., který je nechal uložit v císařské dvorní knihovně. Zde je uchováno pod označením Constantin v. Böhm’s Werke: „Die Handschriften des kais. u. kön. Haus-, Hof- u. Staats-Archivs“ (Wien 1873, Braumüller, 8°.) s. 75, Nr. 187. Tamtéž se také nachází dílko o imaginárním Schlikovi, (str. 49, deska 9 v témže spisu), podle nějž měl být Joachim ženatý s Lucrecií, dcerou hraběte Mikuláše III. ze Salm-Neuburka [sv. XXVIII, s. 138, č. 19], která mu dala tři syny: Ferdinanda, Jeronýma a Julia. Poslední z nich se stal pokračovatelem rodové linie.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Schlik, Joachim – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2020-8-26]. Dostupné online.