Ivo Lola Ribar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivo Lola Ribar
Narození23. dubna 1916
Záhřeb
Úmrtí27. listopadu 1943 (ve věku 27 let)
Glamoč
Příčina úmrtínálet
Místo pohřbeníTomb of the People's Heroes (od 1948; 44°49′12″ s. š., 20°27′ v. d.)
Alma materPrávnická fakulta Bělehradské univerzity
Povolánípolitik a partyzán
OceněníNárodní hrdina Jugoslávie (1944)
Řád hrdiny lidu
Politická stranaSvaz komunistů Jugoslávie
RodičeIvan Ribar
PříbuzníJurica Ribar (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivo Lola Ribar (23. dubna 191627. listopadu 1943) byl jugoslávský komunista a partyzán chorvatské národnosti.[1] Národní hrdina Jugoslávie, který padl v boji s fašistickými okupanty.

Byl synem Ivana Ribara, vysokého úředníka předválečného Království Jugoslávie a prvního poválečného prezidenta Jugoslávie. Zbytek jeho rodiny byli také komunisté. Jeho bratr Jurica Ribar padl v bojích o Kolašin (1943). Když začala druhá světová válka, stal se Ribar členem ústředního výboru Komunistické strany Jugoslávie. Ivo Ribar patřil také k nejbližším spolupracovníkům Josipa Broze Tita.

V říjnu 1943 byl Lola Ribar jmenován velitelem první Partyzánské vojenské mise na Blízkém východě. Nicméně, těsně předtím, než se vydal na cestu ukořistěným německým letadlem do Káhiry, zemřel při německém bombardování města Glamoč. Dva členové britské vojenské mise v Jugoslávii, William Deakin a Sir Fitzroy Maclean, 1. baronet, popsali okolnosti smrti Ribara a dvou britských důstojníků při útoku malého německého letadla.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ivo Lola Ribar na anglické Wikipedii.

  1. RAJČEVIĆ, Vojo. Narodni Heroji Jugoslavije (2.díl). Beograd; Titograd: Partizanska knjiga; Narodna knjiga; Pobjeda, 1982. Dostupné online. (Serbo-croatian) 
  2. DEAKIN, William. The Embattled Mountain. [s.l.]: Oxford University Press, London, 1971. Dostupné online. ISBN 0-19-215175-4. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Busta Ivo Ribara v Iloku