Ivanava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivanava
Іванава
Ivanava – znak
znak
Ivanava – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška140 m n. m.
StátBěloruskoBělorusko Bělorusko
OblastBrestská
RajónIvanaŭský
Ivanava
Ivanava
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel16 172 (2024)[1]
Správa
Telefonní předvolba1652
PSČ225800
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivanava (bělorusky Іванава, rusky ИвановоIvanovo) je město v Brestské oblasti v Bělorusku, správní středisko Ivanaŭského rajónu. K roku 2018 mělo přes šestnáct tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Ivanava leží v historické oblasti Polesí. Je vzdálena zhruba 130 kilometrů východně od Brestu, správního střediska oblasti, čtyřicet kilometrů západně od Pinsku a zhruba 290 kilometrů jihozápadně od Minsku, hlavního města Běloruska.

Z východu na západ přes Ivanavu prochází dálnice M10 vedoucí od Dobruše u bělorusko-ruské hranice přes Homel a Pinsk a pokračující na západ přes Drahičyn do Kobrynu. V Ivanavě se od ní odpojuje místní silnice R144 vedoucí na jih ke zhruba třicet kilometrů vzdálené bělorusko-ukrajinské hranici, odkud na ni navazuje ukrajinská silnice R-14 vedoucí přes Ljubešin do Lucku.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o zdejším osídlení je z 15. století, kdy zde ležela vesnice Porchovo (Порхово). Tu přejmenoval v roce 1465 Jan Laskovič na Janov. Toto jméno platilo v různých jazykových variantách (bělorusky ЯнаўJanaŭ, rusky ЯновJanov) až do přejmenování v roce 1940 a například v polštině se používá Janów i nadále. Roku 1657 zde byl pravoslavnými kozáky zajat, mučen a popraven katolický kněz a mučedník svatý Ondřej Bobola.

V rámci třetího dělení Polska připadla Ivanava v roce 1795 ruskému impériu, v kterém zůstala až do roku 1921, kdy připadla Rižským mírem druhé Polské republice.

V září 1939 obsadila Ivanavu v rámci sovětské invaze do Polska Rudá armáda a přiřadila ji k Sovětskému svazu, ale následně ji v roce 1941 dobyla německá armáda a v rámci nacistického Německa spadala do říšského komisariátu Ukrajina. Po znovudobytí Sověty v roce 1944 připadla Ivanava do Běloruské sovětské socialistické republiky. V té byla v roce 1972 povýšena na město.

Od roku 1991 je Ivanava součástí nezávislého Běloruska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iwanawa na německé Wikipedii.

  1. The population as of January 1, 2024 and the average annual population for 2023 in the Republic of Belarus by regions, districts, cities and urban-type settlements. 28. března 2024. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]