Ivan Semjonovič Poljakov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Semjonovič Poljakov
Narození12. června 1845
Zabajkalský kraj
Úmrtí5. dubna 1887 (ve věku 41 let)
Petrohrad
Alma materFakulta fyziky a matematiky Petrohradské státní univerzity
Oborzoologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivan Semjonovič Poljakov (rusky Иван Семёнович Поляков, 12. června 1845 Novocuruchajtuj5. dubna 1887 Petrohrad) byl ruský zoolog a etnograf.

Jeho otec byl příslušníkem Zabajkalského kozáckého vojska, matka byla Burjatka. Již jako školák byl průvodcem lékaře a cestovatele Nikolaje Ivanoviče Kašina při jeho výzkumu sibiřské přírody. V dospělosti učil na vojenské škole a v roce 1866 se zúčastnil výpravy do oblasti Jabloňovém hřbetu, kterou vedl Petr Kropotkin. Kropotkin pak zařídil Poljakovovi možnost studovat na Petrohradské státní univerzitě, kterou dokončil v roce 1874.

Při pobytu v Petrohradě byl zatčen a obviněn z podpory narodnictví, po přímluvě vědeckých kolegů byl propuštěn.[1] Podnikl pak studijní cestu do Švédska, Dánska a Německa a dostal práci v zoologickém muzeu Ruské akademie věd. Vědecky hodnotné byly jeho expedice do Oloněcké gubernie, k jezeru Balchaš a na Sachalin.[2] Proslavil se nálezy paleolitických lidí v Kosťonkách u Voroněže a v roce 1881 jako první vědecky popsal koně Převalského.[3] Získal zlatou medaili Ruské geografické společnosti.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Энциклопедия Забайкалья. ez.chita.ru [online]. [cit. 2022-08-30]. Dostupné online. 
  2. 5 апреля умер русский зоолог, антрополог и этнограф, исследователь Сахалина И.С. Поляков - SakhalinMedia. sakhalinmedia.ru [online]. [cit. 2022-08-30]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Лошадь Пржевальского (Equus przewalskii caballus) фото, история открытие породы Монголия дикая лошадь, хромосомная мутация ослиные черты, предок ослов лошадей, высота ареал обитания экстерьер окрас, породы лошадей кони реферат доклад для школы класса. zooclub.ru [online]. [cit. 2022-08-30]. Dostupné online. 
  4. И.С. Поляков - ученый-энциклопедист [online]. [cit. 2022-08-30]. Dostupné online. (rusky)