Jure uxoris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Iure uxoris)

Jure uxoris je latinský termín znamenající „z práva manželky“, odkazuje se tak na panovníka, který získal dotyčný panovnický titul manželstvím se svou ženou, která titul zdědila (většinou po otci).

Ve středověku se manžel dědičky trůnu vždy stával po boku manželky např. králem z práva manželky. Postupem času bylo od této praxe upuštěno a v současnosti jsou manželé vládnoucích panovnic většinou tzv. princové-manželové nebo princové-regenti.

Příklad[editovat | editovat zdroj]

Ferdinand Sasko-Cobursko-Gothajský byl až druhým manželem královny Marie II. Podle portugalských zákonů se může manžel vládnoucí královny stát králem až po porodu dědice (to byl důvod, proč královnin první manžel – Auguste vévoda de Beauharnais – neměl titul krále). Po narození dědice Petra V. byl Ferdinand prohlášen králem Ferdinandem II. jako spoluvládce své ženy.

Ačkoli to byla Marie, jíž vládnoucí moc patřila, společně tvořili dobrý „tým“ a společně řešili mnoho problémů. Král hrál v portugalských politických dějinách velmi důležitou roli, např. vládl sám v průběhu těhotenství své ženy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jure uxoris na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]