Istiodactylus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxIstiodactylus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, před 125 až 120 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Istiodactylus - rekonstrukce vzezření
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřádarchosauři (Archosauria)
Řádptakoještěři (Pterosauria)
PodřádPterodactyloidea
NadčeleďOrnithocheiroidea
ČeleďIstiodactylidae
RodIstiodactylus
Howse, Milner, & Martill, 2001
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Istiodactylus ("hřebenovitý prst") byl rod poměrně velkého pterodaktyloidního ptakoještěra, který žil v období spodní křídy na území dnešního Isle of Wight u jižního pobřeží Velké Británie (druh I. latidens) a také na území dnešní Číny (I. sinensis).[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lebka tohoto pterosaura měřila na délku kolem 60 cm a rozpětí křídel je odhadováno až na 5 metrů. Vzhledem ke svému plochému a zaoblenému zobáku je tento létající plaz někdy nazýván "kachnozobým ptakoještěrem". Na rozdíl od vrubozobých ptáků však ústní dutina tohoto tvora obsahovala četné ostré zuby, které mu nejspíš sloužily k požírání ryb nebo mrtvých živočichů.

Omyl jménem Ornithodesmus[editovat | editovat zdroj]

Roku 1887 byla popsána fosilie z Isle of Wight jako pozůstatky pterosaura a tento nový druh byl Harry Govier Seeleym pojmenován jako Ornithodesmus cluniculus. Roku 1913 Reginald Walter Hooley popsal další pterosauří fosilii, kterou přiřadil k témuž rodu a pojmenoval ji jako Ornithodesmus latidens. V osmdesátých letech 20. století však bylo zjištěno, že Ornithodesmus je ve skutečnosti dromeosauridní teropod (dravý dinosaurus) a nikoliv pterosaur, jak se původně předpokládalo. Ornithodesmus cluniculus byl pod tímto jménem popsán jako první a podle pravidel mu tedy tento název právem náleží. Pro všechny skutečně pterosauří fosilie původně řazené do rodu Ornithodesmus muselo být vytvořeno rodové jméno nové, a vznikl Istiodactylus.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Istiodactylus spadal do čeledi Istiodactylidae v rámci kladu Istiodactyliformes. Blízce příbuznými rody byly například menší čínské taxony Nurhachius a Liaoxipterus a geologicky mladší libanonský Mimodactylus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]