Metro v Istanbulu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Istanbulské metro)
Metro v Istanbulu
Základní informace
StátTureckoTurecko Turecko
MěstoIstanbul
Provozovatelİstanbul Ulaşım A.Ş.
Délka sítě200 km
Počet linek11
Počet stanic137
Počet cestujících757 milionů (2022)
Datum otevření16. září 2000
LinkyM1A, M1B, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M11
Parametry
Typ metraklasické metro
hluboko založené
Rozchod koleje1435 mm
Vozy a zázemí
Počet vozů727
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metro v Istanbulu tvoří v současnosti jednu provozovanou podzemní linku (není-li započítáno lehké metro). Provozovatelem je společnost İstanbul Ulaşım A. Ş.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

První podzemní dráha[editovat | editovat zdroj]

Hlavní článek: Tünel

Přestože již v 19. století, krátce po londýnském metru, byl otevřen v Istanbulu první úsek podzemní dráhy (dnes známý jako Tünel), jednalo se pouze o velmi krátkou trasu se dvěma stanicemi a vozy taženými koňmi. Postavil ji Francouz Henri Gavand mezi lety 1867 a 1875; spojila dvě čtvrti na povrchu oddělené prudkým stoupáním. Roku 1910 byla trať elektrifikována a v roce 1939 znárodněna.

Moderní metro[editovat | editovat zdroj]

stanice Mecidiyeköy

Výstavba první linky metra v moderním stylu byla zahájena v roce 1991 a první úsek mezi stanicemi Taksim a 4 Levent byl, sice se zpožděními, ale nakonec přece jen, otevřen 16. září roku 2000. Ve všech stanicích byly umístěny eskalátory (celkem jich je 87) a také výtahy pro handicapované obyvatele Istanbulu. Vlaky, které jsou zde v provozu, jsou francouzské výroby od firmy GEC-Alstom. Tunely i stanice jsou hloubené. Stanice mají jednotný vzhled, byly ale použity rozdílné barvy k jejich odlišení. Celkem je dnes provozovaná linka dlouhá 8 km s šesti stanicemi, její výstavba stála 180 milionů USD. Nástupiště jsou dlouhá 180 m, rozchod kolejí je 1435 mm. Metro má podle svých plánů odolat zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy stupnice.

Další rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Linka metra se v letech 2005 a 2006 prodlužovala, a to jak jižním, tak i severním směrem. Na jihu vstoupí pod staré město a bude ukončena ve stanici Yenikapı, která se tak stane přestupní s trasou lehkého metra. Zlatý roh překoná po mostě, tento úsek má být podle plánů otevřen v roce 2008.

Na severu se linka prodlužuje o dvě stanice, konečnou se tak stane stanice Ayazağa. Tento úsek má být otevřen začátkem roku 2006.

V roce 2017 je ve stavbě 71 stanic a 4 linky.

Stanice v provozu[editovat | editovat zdroj]

Metro v Istanbulu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]