Israel B. Melchior

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Israel B. Melchior
Narození12. května 1827
Kodaň
Úmrtí7. září 1893 (ve věku 66 let)
Kodaň
Místo pohřbeníJewish Northern Cemetery
Povolánífotograf, spisovatel, inženýr a průmyslník
PříbuzníMoses Melchior, Moritz G. Melchior a Nathan Melchior (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Israel Berendt Melchior (12. května 1827, Kodaň7. září 1893, tamtéž) byl dánský inženýr, výrobce a amatérský fotograf. Je známý zejména díky fotografiím spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Melchior se narodil 12. května 1827 a vystudoval s titulem stavební inženýr. V roce 1874 koupil papírnu Valdemarshaab, severně od Køge, za 60 000 korun poté, co v důsledku povodní v roce 1872 vyhlásila bankrot. V roce 1875 kompletně zrekonstruoval závod a navíc postavil Søvang, velké sídlo ředitele v italském stylu, sousedící s továrnou. Továrna však byla v říjnu téhož roku zcela zničena požárem a již obnovena nebyla. Melchior žil v nádherné vile v letech 1875 až 1884 společně se svou manželkou (a bratrancem) Johanne Melchiorovou (1848–1911), se kterou měl čtyři děti. Byli extrémně společenským párem, který se často bavil, někdy doma pořádali večírky a dokonce i krátká představení.

Amatérský fotograf[editovat | editovat zdroj]

Melchior byl vášnivým amatérským fotografem. Když postavil Søvang, nechal si horní patro speciálně navrhnout tak, aby se do něj vešlo velké fotografické studio s horním oknem a prosklenou stěnou orientovanou na východ. Fotografoval zejména každoroční rodinná setkání v Rolighed, rodinném sídle v Østerbro nedaleko Kodaně. Setkání se zúčastnila i řada umělců a autorů, z nichž nejznámější byl Hans Christian Andersen, který se s rodinou seznámil v roce 1862 a byl častým návštěvníkem až do své smrti v roce 1875. Melchior pořídil řadu fotografií rodinných skupin spolu s Andersenem z roku 1867 a také některé portréty.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Israel B. Melchior na anglické Wikipedii.


Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]