Isadore Sharp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Isadore Sharp
Narození8. října 1931 (92 let)
Toronto
Alma materTorontská metropolitní univerzita
Povoláníarchitekt
Oceněnídůstojník Řádu Kanady
RodičeMax Sharp
Webwww.fourseasons.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Isadore Sharp (* 8. října 1931, Toronto, Kanada) je kanadský hoteliér a filantrop, zakladatel hotelové sítě Four Seasons.

Život[editovat | editovat zdroj]

Isadore Sharp se narodil jako syn polských židovských imigrantů. Svému otci pomáhal při renovacích bytů. V roce 1952 úspěšně dokončil studia architektury. Věnoval se pak stavbám rodinných domů a bytů.[1]

Poté byl pověřen výstavbou malého motelu na předměstí Toronta, který byl otevřen roku 1961. Později byl přejmenován na Four Seasons. Poté firma otevírala další hotely, v roce 1970 expandovala do Evropy.

Na začátku 80. let se společnost Four Seasons stala sponzorem kampaně Terryho Foxe na podporu léčby rakoviny. Přispěla k tomu skutečnost, že jeden ze čtyř Sharpových synů předtím zemřel na rakovinu.

V roce 2007 společnost odkoupily Cascade Investment, vlastněná Billem Gatesem, a saúdskoarabská Kingdom Holding Company, které předsedá princ Al-Valíd bin Talál. Isadore Sharp si ponechal 5% podíl.[1]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SKALOVÁ, Karolína. Isadore Sharp a jeho příběh… [online]. Dream-job.cz [cit. 2016-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-11-07. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]