Ioannis Chrysafis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ioannis Chrysafis
Osobní informace
Datum narození1873
Místo narozeníAthény
Datum úmrtí12. října 1932, 58 nebo 59 let
ObčanstvíŘeckoŘecko Řecko
Sportovní informace
Sportsportovní gymnastika
TýmEthnikos Gymnastikos Syllogos
Účast na LOHLOH 1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
bronz 1896 Athény bradla - družstva

Ioannis Chrysafis (řec. Ιωάννης Χρυσάφης, 1873, Athény12. října 1932) byl řecký sportovní gymnasta, organizátor a reorganizátor sportu v Řecku na rozhraní 19. a 20. století; na Letních olympijských hrách 1896 získal bronzovou olympijskou medaili za hromadné cvičení na bradlech.

Chrysafis na olympijských hrách 1896[editovat | editovat zdroj]

Chrysafis byl na olympiádě kapitánem družstva Ethnikos Gymnastikos Syllogos Athény, které bylo do hromadného cvičení družstva na bradlech postaveno proti národnímu družstvu Německa a dalšímu athénskému družstvu Panellinios Gymnastikos Syllogos. Zachovala se jména pouze čtyř cvičenců družstva Ethnikos. Družstva měla k dispozici sadu deseti nářadí a musela zacvičit tříminutovou sestavu, přičemž rozhodčí hodnotili celkové provedení, náročnost cviků a jejich sladění do celku. Němci bezkonkurenčně získali zlaté medaile. Obdobné cvičení na hrazdě žádné řecké družstvo neobsadilo. Družstvo Ethnikos skončilo na třetím místě.[1]

Osobní životopis a organizátorská činnost[2][editovat | editovat zdroj]

Chrysafis se narodil roku 1873 v Athénách, kde na tamní univerzitě studoval na Fyzikální a matematické fakultě. Záhy se seznámil s Ioannisem Fokianosem, významnou osobností počátků novodobých dějin řeckého sportu. Ten po roce 1870 věnoval velké úsilí vytváření sportovních institucí v zemi. Jeho smrtí krátce po athénské olympiádě toto zakladatelské údobí končí.

Chrysafis ale už před olympiádou pochopil, že řecký sport nemůže zůstat izolován od ostatní Evropy, a těžce narazil u vedení školy, kde vyučoval a kde se snažil nahradit německý systém tělesného cvičení systémem švédským. Chrysafis pak dostal příležitost svůj program vyzkoušet v rámci Národní gymnastické asociace v době příprav athénské olympiády. Současně vydal i dvě metodické knihy, které byly prvními sportovními publikacemi v Řecku. V Řecku se konaly především mezi studenty první sportovní soutěže s výlučně mezinárodně uznávanými soutěžemi a pravidly. Chrysafis se pak přímo zapojil do přípravy olympijských her 1896.

V roce 1899 byl Chrysafis vyslán na dvouletou studijní stáž do zahraničí a Chrysafis jako příznivec švédského systému tělesných cvičení si vybral Stockholm. Po návratu v roce 1902 začal vyučovat na sportovní škole, v dalších letech se účastnil mezinárodních sportovních konferencí, psal a překládal pravidla různých sportů (mezi jiným i fotbalu a basketbalu). Aktivně se podílel na organizaci jubilejních meziher v Athénách 1906. Velký význam pro další rozvoj tělovýchovy a sportu v Řecku měl nástup liberálního premiéra Eleftheria Venizelose. Chrysafis se již v roce 1910 stává inspektorem tělesné výchovy a v roce 1914 dokonce inspektorem generálním. Za balkánských válek a 1. světové války bojoval jako záložní důstojník na Balkáně, v roce 1919 byl jmenován ředitelem odboru tělesné výchovy ministerstva školství. Tehdy měl možnost uplatnit své metody především na řeckých školách. Ze své pozice napomohl rozvoji tělovýchovy i na poli legislativním. Umírá předčasně v roce 1932.

Reference[editovat | editovat zdroj]