Inuitština

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inuitština, inuitské jazyky
Rozšíření inuitských dialektů
Rozšíření inuitských dialektů
RozšířeníSeverní Kanada, Grónsko a Aljaška
Počet mluvčíchzhruba 86 000
Počet jazyků4 hlavní jazyky a zhruba 7 menších dialektů
Klasifikace
Dělení
Dělení

Inuitština je skupina jazyků Inuitů tradičně používaná v arktických oblastech Severní Ameriky a částečně v subarktických oblastech na poloostrově Labrador. Okrajově byla rozšířena také v dálnovýchodním Rusku a na Diomedových ostrovech, ale dnes se zde již téměř nevyskytuje. Inuité žijí především ve třech oblastech: v Grónsku, v Kanadě a na Aljašce.

Systém znaků používaných pro zápis jazyka inuktitut

Inuitštinu je možno chápat také jako větev příbuzných, samostatných jazyků. Inupiaq, inuvialuktun, inuinnaqtun, inuktitut a grónština mají přidělený vlastní mezinárodní jazykový kód a jsou úředními jazyky v některých částech Kanady a v Grónsku. Inuktitut dokonce používá vlastní slabičné písmo.

Populace[editovat | editovat zdroj]

Celkovou populaci mluvčích lze těžko odhadovat s větší přesností. Průzkumy prováděné v Grónsku odhadují počet mluvčích na přibližně 50 000, průzkumy z Kanady mluví asi o 30 000 a průzkumy z Aljašky asi o 3 000 mluvčích z celkové tamější populace 13 000 Inuitů. Dalších 3 000 Inuitů navíc žije v Dánsku. Celkový počet mluvčích všech jazykových variant se tedy odhaduje asi na 86 000.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Inuitština se vyskytuje v mnoha dialektech. Ty se často dělí do čtyř základních skupin, které jsou ovšem vymezeny spíše geograficky, neboť hranice mezi jednotlivými dialekty nejsou mnohdy jasně vymezené.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]