International (hotel v Praze)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel International
Účel stavby
Základní informace
Slohsocialistický realismus
ArchitektFrantišek Jeřábek
Výstavba19521956[1]
Současný majitelIhor Akivison
Technické parametry
Nejvyšší bod88
Výška střechy67
Počet podlaží16
Poloha
AdresaKoulova 1501/15, Praha 6, Dejvice, 160 00 Praha 6, Česká republika, Praha, ČeskoČesko Česko
UliceKoulova 1501/15
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky50203/1-2265 (PkMISSezObrWD)
Webwww.internationalprague.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotel International (dříve Družba, (Grandhotel) International (od konce května 1957[2]), později také Holiday Inn, Crowne Plaza), je mezinárodní čtyřhvězdičkový hotel, nachází se na adrese Koulova 1501/15, v Praze 6Dejvicích, na bývalém náměstí Družby, z jihozápadu k němu přiléhá vlastní oplocený park. Od roku 2000 je zařazen na seznam kulturních památek.[3] Stavba z let 1952–1956 je jednou z nejtypičtějších ukázek socialistického realismuPraze.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hotel International od severu

Budova byla postavena v letech 19521956 kolektivem architektů Vojenského projektového ústavu pod vedením architekta Františka Jeřábka, za účasti architektů Františka Trmače a Milana Brzáka.[1] Rozhodnutí o jeho výstavbě v areálu nově budovaného sídliště pro vojáky učinil tehdejší ministr obrany Alexej Čepička (Ten údajně doufal, že slavnostního otevření se zúčastní i Josif Stalin).

Budova prošla v letech 19961997 celkovou rekonstrukcí, po které hotel disponoval 254 plně klimatizovanými pokoji a osmnácti konferenčními místnostmi s kapacitou 400 osob. Původně byl součástí stavby také protiatomový kryt, ve kterém by mohlo přežít 600 osob po dobu 14 dní, ten byl později přeměněn na šatny zaměstnanců.

Hotel byl do roku 2014 součástí mezinárodní hotelové sítě InterContinental Hotels Group obchodující pod značkou Crowne Plaza. V letech 2014–2015 se stal součástí hotelové sítě Gerstner Imperial Hotels & Residences, a později od roku 2015 patřil do ukrajinského hotelového řetězce Mozart Hotel Group. V březnu 2023 převzala hotel česká společnost Czech Inn Hotels. Noví provozovatelé vrátili hotelu název Grand Hotel International. Budova hotelu má 16 pater, je vysoká 88 metrů a nabízí ubytování ve 278 plně klimatizovaných pokojích. Součástí interiéru jsou konferenční sály, dvě restaurace (z nichž horní v 16. patře má panoramatický výhled do čtyř světových stran a ochoz), tělocvična a fitness centrum na dvoře areálu. Majitel skupiny Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda při převzetí hotelu uvedl, že v budoucnu je jeho záměrem vrátit Internationalu jeho bývalou slávu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Prvomájový průvod, reliéf nad vchodem

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Trojkřídlá budova má ve středním věžovém traktu 16 pater, její výška s věží činí 88 metrů, z toho vlastní budova měří 67 metrů, měděný kalich 10 metrů a pěticípá hvězda na vrcholu 1,5 metru. Původní červené rubínové sklo s vnitřním osvětlením na hvězdě chybí, nemá ani pozdější zlatý nátěr.

Nad hlavním vchodem jsou v průčelí vsazeny tři pískovcové reliéfy s tématy: Vítání sovětských vojáků Pražany v květnu 1945, Prvomájový průvod pracujících s prapory a kyticí šeříku, Vítání sovětských hostů. Autoři: Ludvík Kodym, Irena Kodymová-Sedlecká a Svata Hajerová.[4]

Hnědé pásy sgrafit s budovatelskými náměty obíhají na všech fasádách pod korunní římsou. Jsou na nich vyobrazeny mj. Slévač se ženou, tančící páry, dělníci, emblémy s hvězdou, kladivem, srpem, ozubeným kolem, vavřínové a ovocné věnce s ptáčky, girlandy, festony a další.

Interiéry[editovat | editovat zdroj]

  • Návrhy na mříže dveří, oken, světlíková okénka a zábradlí schodišť vytvořil Jan Nušl.
  • Figurální reliéfy, lisované z matného skla navrhli Jaroslava Brychtová a Vilém Dostrašil.
  • Vitráže: Benjamin Hejlek
  • Štuková a malovaná výzdoba stropů ve vestibulu a na schodištích: Josef Novák, Stanislav Ullmann, František Zedníček a další autoři.
  • Tapisérie ve vstupní hale:
  • Čtyři nástěnné malby na podestě schodiště v mezipatře: Zemědělec s pytlem na rameni vede tele z pastvy; Družstevnice s pecnem chleba a dívkou stojí na louce; Krojovaný pár tančí na louce; Dělník na staveništi se opírá o lopatu, nad ním letí tryskáč. Autoři: Josef Kumpán, Věra Lišková a Josef Solar.[4]
  • Mozaika „Kytice“ na stěně věže u schodiště na terasu; podle návrhu Maxe Švabinského
  • Obrazy na stěnách chodeb: z původního souboru jsou zachovány dvě desítky olejomaleb s náměty krajin nebo kytic ve váze, v recepci jeden pohled na novostavbu hotelu International, dále panorama Smíchova s kouřícími komíny továren, ve druhém patře obraz Partyzáni v horách. Některé signatury na obrazech: Bedřich Horálek, Bohumil Matějíček, Kasl, J. Matějíček (?) a další nečitelné.

Odraz v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Vysmívaný a nenáviděný. Příběh pražského hotelu International. Dějiny a současnost 29
  2. ČTK. Hotel "Družba" přejmenován. Rudé právo. 1. 6. 1957, roč. 37, čís. 151, s. 2. Dostupné online. 
  3. Památkový katalog NPÚ kat. č.1000163453, kulturní památka rejst. č. ÚSKP 50203/1-2265
  4. a b Poche, Emanuel: Prahou krok za krokem, 2. rozšířené vydání, Panorama Praha 1985, s. 394.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hubrtová, Kateřina: Vysmívaný a nenáviděný. Příběh pražského hotelu International. Dějiny a současnost 29, 2007/4, s. 24–27.
  • Müllerová, Věra: Hotel Internacionál – Stavebně historický průzkum, PSSPPOP Praha 1995.
  • Sedláková, Radomíra: "Nemilovaný a oblíbený". In: Panorama 2004, s. 9.
  • Storch, P.: Grand Hotel International v Praze-Dejvicích. In: Architektura ČSR 16, 1957/9, s. 465–475.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]