Institut pro psychologický výzkum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Budova Fakulty sociálních studií MU
Budova Fakulty sociálních studií MU
SídloJoštova 10, Brno, 602 00, Česko
Souřadnice
Oficiální webinpsy.fss.muni.cz
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut pro psychologický výzkum (INPSY; do roku 2023 Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny, IVDMR) je odborné výzkumné pracoviště Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v jejíž budově také sídlí. Jeho výzkumným zaměřením jsou témata vývojové, sociální a pedagogické psychologie, řada témat však zasahuje i do psychologie osobnosti a značná publikační činnost je vytvářena i v oblasti internetu, závislostí, šikany či nových médií. Jedním z pilířů institutu je důraz na kvalitní metodologii a psychometrické či statistické zpracování dat. Úzce spolupracuje s katedrou psychologie, v roce 2021 byl z institutu naopak vyčleněn tým IRTIS (Interdisciplinární výzkum internetu a společnosti), který je od té doby samostatným výzkumným pracovištěm[1].

Výzkumné zaměření[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv v minulosti byla hlavním výzkumným tématem mezinárodní longitudinální studie ELSPAC, dnes je zaměření institutu širší. Konkrétními oblastmi výzkumného zájmu INPSY je například vývoj v období adolescence a vynořující se dospělosti[2], rizika spojená s hraním počítačových her a užíváním internetu[3], témata šikany a on-line šikany[4] nebo studium nadaných dětí. Zvláštní pozornost je věnovaná metodologii, statistice a psychometrice, a to jak z hlediska zpracování jiného výzkumu, tak z hlediska vývoje psychologických měřicích nástrojů.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. irtis.muni.cz [online]. [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. 
  2. Mladí odsouvají dospělost. Hranice životních etap se rozmazaly
  3. Vědci z Masarykovy univerzity zkoumají závislost mladých na internetu
  4. Výhrůžné e-maily potrápily na jihu Moravy každé páté dítě
  5. INSTITUT PRO VÝZKUM DĚTÍ, MLÁDEŽE A RODINY. Měření v psychologii [online]. Masarykova univerzita [cit. 2022-08-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]