Institut umění – Divadelní ústav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Institut umění - Divadelní ústav
Menhartovský palác
PředchůdceDivadelní ústav
Vznik2007
Právní formapříspěvková organizace
SídloCeletná 17, Praha, Česko (Menhartovský palác)
Souřadnice
Mateřská organizaceMinisterstvo kultury České republiky
Oficiální webwww.idu.cz
Datová schránkaqz7zghd
IČO00023205 (VR)
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut umění – Divadelní ústav je státní příspěvková organizace, která byla zřízena Ministerstvem kultury České republiky v roce 1959 pod názvem Divadelní ústav. Od poloviny 70. let 20. století sídlí v barokním Manhartském paláci v Celetné ulici v Praze 1. V roce 2007 došlo ke změně názvu na Institut umění – Divadelní ústav (IDU). Další pracoviště je od roku 2020 v ulici Nekázanka (bývalý Wittmanovský dům).

Hlavním posláním organizace je poskytovat české a zahraniční veřejnosti komplexní služby z oblasti divadla a rovněž dílčí služby z dalších oblastí umění (zvláště hudba, literatura, tanec a vizuální umění). IDU se zabývá shromažďováním, zpracováním a zpřístupňováním předmětů sbírkového charakteru v oblasti divadla a věnuje se také vědeckému výzkumu. Podílí se i na mezinárodních projektech a vydává odbornou literaturu.

V roce 2017 pracuje v IDU 65 zaměstnanců, z toho jedna třetina na částečný úvazek. Přestože je IDU financována z příspěvku Ministerstva kultury ČR, téměř 30 % tvoří její vlastní výnosy.[1]

Divadelní ústav[editovat | editovat zdroj]

Divadelní ústav je otevřené informační, vědecké, poradenské, vzdělávací, produkční a nakladatelské centrum pro oblast divadla. Zabývá se poskytováním odborných služeb – (knihovna, bibliografie, dokumentace, videotéka, internetové portály a databáze) a podílí se i na mezinárodních projektech. Mezi jeho významné úkoly patří propagace a prezentace českého divadla v zahraničí, vědecká, dokumentační a sbírková činnost a vydávání odborné divadelní literatury.

Institut umění[editovat | editovat zdroj]

Institut umění (IU) byl založen jako samostatné oddělení Divadelního ústavu v roce 2005 s úkolem přispívat k rozvoji a zvyšování spo­le­čenské prestiže umění. IU se věnuje vzdělávací činnosti, propagaci českého umění v zahraničí a výměně informací a zkušeností mezi uměleckými obory.

Česká divadelní encyklopedie[editovat | editovat zdroj]

Zpracování tištěných dokumentů do vlastní databáze. Základní údaje získávají z rešerší, repertoárů, studia dramaturgie a charakteristiky tvorby. Vznikají odborné studie, monografie, lexikony a také elektronická encyklopedie zveřejněná na internetu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Institut umění – Divadelní ústav: http://www.idu.cz/cs/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]