Instantní fotoaparát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Polaroid SX-70 Model 2
Polaroid Land Camera model J66

Instantní fotoaparát je typ fotoaparátu se samovyvolávacím filmem. Nejznámější z nich jsou ty, které původně vyráběla společnost Polaroid.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vynález moderní instantní kamery je připisován americkému vědci Edwinu Landovi, který vynalezl první komerční instantní fotoaparát s označením Land Camera, v roce 1947, tedy 10 let po založení společnosti Polaroid Corporation.

V únoru 2008 oznámila firma Polaroid, že končí výrobu instantního filmu, uzavřela tři závody a propustila 450 zaměstnanců.[1][2] Prodej filmů všech výrobců poklesl nejméně v tomto desetiletí o 25 % ročně, a očekává se, že pokles ještě zesílí. V současné době jsou firmy Fujifilm a The Impossible Project jedinými výrobci instantních filmů na světě.

Například populární polaroid SX-70 používá film čtvercového formátu a obsahuje všechny složky expozice (negativ, vývojka, ustalovač). Nejznámějším fotografem, který tento přístroj používal byl André Kertész.

Americká fotografka Elsa Dorfman byla známá díky používání velkoformátové fotografické kamery Polaroid formátu 20x24 palců (jeden ze šesti existujících exemplářů)[3], ze kterého vytvářela velkoformátové tisky. Fotografovala slavné spisovatele, básníky a hudebníky, včetně Boba Dylana a Allena Ginsberga.[4] Polaroid Corporation v roce 2008 kvůli bankrotu zcela zastavila výrobu svých jedinečných produktů instantního filmu. Dorfman se zásobila posledním dostupným instantním filmem 20x24„ na rok dopředu.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Associated Press February 8, 2008
  2. Graham, David, "Developing into a thing of the past", Toronto Star, 3. dubna, 2008
  3. According to her web site FAQ, Frequently Asked Questions about Elsa Dorfman's Portrait Photography on the Polaroid 20x24 Camera Archivováno 3. 4. 2013 na Wayback Machine.
  4. Allen Ginsberg on Flagg Street, 1973 at the Jewish Museum (New York) [online]. Thejewishmuseum. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  5. Mark Feeney. Instant karma. The Boston Globe. March 16, 2008. Dostupné online [cit. 2014-03-15]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]