Ikke naken

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ikke naken
Země původuNorskoNorsko Norsko
Jazyknorština
Délka90 min
Žánrkomedie
Námět, scénář a režieTorun Lian
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJulia Krohn
Bernhard Naglestad
Reidar Sørensen
Andrike Sæter
Ane Dahl Torp
Kim Sørensen
Gustaf Skarsgård
ProdukceCatho Bach Christensen
Anna Croneman
KostýmyAnne Pedersen
ZvukSturla Einarson
Gisle Tveito
Kari Nytrø
Roy Fenstad
Výroba a distribuce
Premiéra2004
Produkční společnostPainswick Film
Ikke naken na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ikke naken (německy Die Farbe der Milch, anglicky The Color of Milk) je komediální norský film z roku 2004. Námět pochází z knihy Ikke naken, ikke kledt norské spisovatelky a režisérky Torun Lian.

Film získal v letech 2004 a 2005 několik ocenění, mj. na Berlínském filmovém festivalu.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Podle dvanáctileté Selmy je láska ta nejhorší přírodní katastrofa. Její matka zemřela při porodu, podle Selmy smrtí z lásky. Selma chce zasvětit svůj život vědě a získat Nobelovu cenu, proto si s kamarádkami (Elin a Ingun) slíbily, že se nebudou zajímat o kluky. Během letních prázdnin tento slib vezme za své a její kamarádky vyrazí na lov kluků. Selma se setkává se spolužákem svého bratrance Karstenem ze Švédska, který na měsíc pomáhá dojit krávy na pastvině. Selmě připadá jiný než ostatní muži a položí jí záludnou otázku: Proč je mléko uvnitř černé? Andy, který je zamilovaný do Selmy jí pomáhá v jejím výzkumu a společně se snaží zjistit jakou barvu má mléko uvnitř.

Přesto dojde k rozkolu mezi Andym a Selmou, která, jak se zdá, jeho city neopětuje. Když Selma uvidí Karstena s někým jiným, zjistí, že se jí nakonec líbí Andy. Selma stále věří, že láska je největší ze všech přírodních katastrof, ale nakonec ta nejlepší.

Reference[editovat | editovat zdroj]