Ignác Briess starší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ignác Briess
Rodné jménoIzák Briess
Narození15. srpna 1833
Přerov Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí3. července 1931 (ve věku 97 let)
Pavlovičky ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníŽidovský hřbitov v Olomouci
NárodnostŽidovská
Povoláníprůmyslník
ChoťCharlotta Briess (roz. Bass)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ignác Briess starší (častěji německy Ignatz, židovským jménem Izák, 15. srpna 1833 Přerov3. července 1931 Pavlovičky) byl moravský průmyslník a podnikatel židovského původu, spoluzakladatel úspěšného podnikatelského rodu Briessů, podnikající v oboru sladovnictví a chemického průmyslu zejména v Olomouci a okolí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v přerovském ghettu o rozloze jedné ulice do rodiny drobného obchodníka Joachima (Jakoba) Briesse a Betty, rozené Bruckové, jako nejstarší dítě z celkem osmi sourozenců, byl v rodině nazýván jako Ignác starší pro odlišení od mladšího bratrance Ignáce Briesse. Vychodil zdejší německou základní školu, ve třinácti letech odešel studovat židovské nauky k rabínovi do Lipníka nad Bečvou. Po dvou letech ale studia zanechal a nadále pak studoval na latinském gymnáziu v Jihlavě a piaristickém gymnáziu v Kroměříži. Studia nedokončil a začal se zaučovat přímo v obchodním provozu, zpočátku v obchodě svého otce.

Obchodník[editovat | editovat zdroj]

Rodinná vila Ignáce Briesse z roku 1896 od architekta Jakoba Gartnera v Olomouci

Ignác Briess se záhy začal věnovat vlastní podnikatelské činnosti: v 1. polovině 50. let 19. století si pronajal a několik let provozoval pivovar v Citově. V této době se oženil s Charlottou Bassovou. Následně přenesl svou činnost koncem roku 1865 do Olomouce, kde založil prosperující společnost obchodující s hospodářskými plodinami. Zároveň se čile zapojil do městského života stejně jako do života místní židovské komunity: byl jedním z členů provizorní olomoucké židovské obce, která se roku 1865 stala obcí řádnou.

Reklama v tisku na produkty sladovny Ignác a Wilhelm Briess z roku 1893

Briess se spojil se na základě povahy svého podnikání obchodně spojil svým bratrancem Wilhelmem Briessem podnikajícím ve sladovnictví. Společná otevřela roku 1881 moderní sladovnu v Pavlovičkách nedaleko Olomouce. Továrna se velmi rychle zařadila mezi přední producenty sladu v oboru, produkty se vyvážely do rozličných evropských i zámořských oblastí. Ignác Briess starší se díky tomu stal jednou z nejbohatších a nejvýznamnějších osobností Olomouce, především pak městské židovské obce. Společně s Wilhelmem Briessem si nechali každý postavit v letech 1895 až 1896 honosnou sídelní vilu ve Vídeňské ulici od místního architekta židovského původu Jakoba Gartnera, v případě Briessovy vily v neogotickém stylu.

Na žádost své rozvětvené rodiny byl kolem roku 1910 požádán o sepsání svých pamětí s názvem Ze židovské ulice, které poté několikrát revidoval a doplňoval. Zabýval se také historií židovských komunit v Přerově i v dalších regionech Moravy.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Ignác Briess starší zemřel ve svém domě v Pavlovičkách ve věku nedožitých 98 let, jako tehdy nejstarší a vysoce vážený občan Olomouce. Byl pochován v rodinné hrobce na výstavním místě u obřadní síně židovského hřbitova v areálu Ústředního hřbitova v Neředíně. Jednu z nejhonosnějších hrobek v celém areálu pohřebiště navrhla a vystavěla dvojice věhlasných vídeňských architektů Fellner a Helmer.

Rodina firmu spravovala i nadále, její činnost dále rozšířila a v polovině 30. let 20. století zavedla provozovnu na výrobu ředidel a dalších chemikálií v Klášterním Hradisku u Olomouce.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Od začátku 50. let 19. století byl Ignác Briess st. ženatý s Charlottou Briessovou, rozenou Bassovou. V Cítově se jim narodila dcera Hermína, v Olomouci pak dcery Berta a Anna, a také syn Richard.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]