Kaple Panny Marie Sněžné (Hvězda)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hvězda (kaple))
Kaple Panny Marie Sněžně
na Hvězdě
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPolice nad Metují
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníSalus Populi Romani
Architektonický popis
ArchitektKilián Ignác Dientzenhofer
Stavební slohbarokní architektura
Další informace
AdresaPolice nad Metují, ČeskoČesko Česko
Kód památky24307/6-1637 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě je barokní kaple nacházející se na vrchu zvaném Hvězda, nedaleko města Broumova, v katastrálním území Hlavňov města Police nad Metují u trojmezí dalších dvou obcí. Bývá řazena do tzv. broumovské skupiny barokních kostelů.

Poutní kaple Panny Marie Sněžné a turistická chata tvoří na severním zalesněném hřebenu Broumovských stěn osamocený celek nad okolní krajinou. Od Police nad Metují je vzdálena přibližně 3,5 km severovýchodně a od Broumova zhruba 5 km západně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1670 v severní části Broumovských stěn byl pro účely pocestných vztyčen opatem Tomášem Sartoriem dřevěný kříž, na kterém byla připevněna pozlacená hvězda (v nadmořské výšce okolo 760 metrů). Skutečně lidé, kteří přecházeli hřeben tzv. Polické hory, se začali orientovat podle zdaleka viditelné pozlacené hvězdy. Kořeny pojmenování tohoto místa tedy sahají někam do těchto dob.

Barokní kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě

V roce 1731 nařídil břevnovsko-broumovský opat Otmar Zinke na místě kříže postavit z velkých pískovcových bloků kapli Panny Marie Sněžné. Projektoval ji Kilián Ignác Dientzenhofer. Stavba byla dokončena v roce 1733 a rychle se stala velmi oblíbenou zastávkou poutníků. Josefínské reformy ji v roce 1787 nařídily odsvěcení (zrušení) a následné zbourání. Odstranění stavby by však bylo velmi nákladné, a tak polický občan, který ji získal v dražbě, pouze nechal vyklidit vnitřek. I tak kaple utrpěla značnou ztrátu a začala chátrat, resp. stávat se zříceninou.

Záchrana přišla až roce 1852 a to na základě snažení poustevníka Christiana Goldsteina a hlavně opata Jana Rottera. Kapli opat odkupuje a opravuje. Při této příležitosti nechal opat postavit ještě vedle kaple horskou chatu ve švýcarském stylu.

Hlavní pouť se koná každoročně v sobotu dopoledne po 5. srpnu.

Od 1. července 2022 je kaple chráněna jako národní kulturní památka.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Při pohledu na půdorys kaple zjistíme, že působí zdáním pěticípé hvězdy. Uvnitř je však kruhová, hvězdu vytváří z kruhu vyčnívajících pět cípů. Na vnitřní stěně kupolovité střechy je modře vymalovaný strop se zlatými hvězdami. Vnitřní vybavení pochází z druhé poloviny 19. století. Ke kapli taktéž patří skalní terasa, která je 40 metrů dlouhá. Běžně se zde dá dohlédnout do Polska. Další místa pozorování jsou zanesena na panoramatické tabuli, která je součástí skalní terasy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2022-07-02]. Identifikátor záznamu 135365 : Kaple Panny Marie Sněžné. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Broumovská skupina kostelů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhofera : stručný průvodce. Brno: Collegium pro arte antiqua, 2000. 28 s. ISBN 80-239-4365-0. 
  • kolektiv autorů. Kilián Ignác Dientzenhofer a umělci jeho okruhu : k 300. výročí narození K. I. Dientzenhofera, katalog výstavy ve Valdštejnské jízdárně. Praha: Národní galerie v Praze, 2000. (Katalogy 38). ISBN 80-7035-003-2. 
  • CECHNER, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Broumovském. Praha: Archeologická komise při České akademii věd a umění, 1930. S. 282–284. 
  • Zdeněk Boháč. Poutní místa v Čechách. Praha: Debora, 1995. 286 s. ISBN 80-85923-07-6. Kapitola Hvězda. (čj) 
  • Irena Dibelková. Navštivte poutní místa v Čechách. Praha: Olympia, 2004. (Katalogy 38). ISBN 80-7033-844-x. 
  • PROKOP, Bohumír; KOTALÍK, Jiří T.; SŮVA, Pavel. Broumovská skupina kostelů : průvodce školou českého baroka v kraji pískovcových skal. Vernéřovice: Modrý anděl, 2007. 37 s. ISBN 978-80-254-6311-6. S. 32–33. (česky, německy, anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]