Huseník douškolistý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHuseník douškolistý
alternativní popis obrázku chybí
Huseník douškolistý (Arabis soyeri)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodhuseník (Arabis)
Binomické jméno
Arabis soyeri
Reut. et A.Huet, 1853
Synonyma
  • Arabis bellidifolia
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Huseník douškolistý (Arabis soyeri) je bíle kvetoucí horská bylina, která v české přírodě neroste. Je to vytrvalý druh širokého rodu huseník.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Huseník douškolistý se vyskytuje ve dvou poddruzích:

Zatím co v Alpách a Západních Karpatech je rozšířen huseník douškolistý lesklý, roste velmi podobný nominátní poddruh huseník douškolistý pravý v Pyrenejích. Projevuje se zde geologická vikarizace.

Druh se nejčastěji vyskytuje v subalpínském až alpínském stupni na prameništích a březích horských potoků, ve vodou zkrápěných skalních trhlinách a na místech s vlhkou kamenitou sutí nebo zásaditou půdou. Na Slovensku je tato rostlina dost rozšířená, nejčastěji roste v horském terénu Fatransko-tatranská oblasti a Slovenského ráje, nejvýše do nadmořské výšky 1800 m.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina s růžici listů a jednou nebo více lodyhami, které vyrůstají z tenkého rozvětveného oddenku. Z boku hlavní listové růžice obvykle vyrůstají další, často prodloužené. Přímé nebo vystoupavé, tuhé a nevětvené lodyhy nesoucí květenství bývají vysoké 15 až 35 cm, jsou holé a jen řídce porostlé listy.

Listy přízemních růžic jsou okolo 5 cm dlouhé a 1 cm široké, čepele mají elipsovité až obvejčité a na bázi zúžené do řapíku asi 2 cm dlouhého. Po obvodě jsou celokrajné nebo oddáleně zubaté, po stranách mají 1 až 3 zuby a vrchol bývá zaoblený nebo tupě hrotitý. Na lodyze vyrůstá nejvýše 5 přisedlých elipsovitých listů s ouškatou bázi a tupým vrcholem, které se směrem vzhůru postupně zmenšují. Všechny listy jsou mírně masité, tmavě zelené, lesklé a holé. Růžice zasychají až po odkvětu.

Oboupohlavné čtyřčetné květy se 4 mm dlouhými stopkami vytvářejí v počtu 15 až 25 hroznovité květenství. Květy jsou bez listenů, pouze nejspodnější má listen podobný horním lodyžním listům. Vzpřímené kališní lístky asi 4 mm dlouhé jsou světle zelené s bílým okrajem, někdy bývají nafialovělé. Bílé korunní lístky jsou 6,5 × 2,5 mm velké. Kvetou v květnu až červenci.

Šešule na stopkách jsou dlouhé 30 až 45 mm a okolo 2 mm hrubé, mívají barvu světle zelenou nebo modravou a čnělku až 1 mm dlouhou. Tmavě hnědá a silně zploštělá semena jsou v obryse elipsovitá až okrouhlá, bývají 1,5 až 2 mm dlouhá a obvykle mají po obvodě blanitý lem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Arabis soyeri subcoriacea [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-07-15]. S. 428–431. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-19. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  • Flora von Österreich: Arabis caerulea [online]. Naturhistorische Museum, Wien, AT [cit. 2014-07-15]. Dostupné online. (německy) 
  • LAUBER, Konrad; WAGNER, Gerhart. Flora Helvetica. Bern: Verlag Paul Haupt 1613 s. ISBN 3-258-05735-4. Kapitola Arabis bellidifolia, s. 368. (německy) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]