Hromadinka švábí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHromadinka švábí
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeProtozoa
PodříšeBiciliata
InfraříšeAlveolata
KmenMyzozoa
Podkmenvýtrusovci (Apicomplexa)
TřídaConoidasida
Podtřídahromadinky (Gregarinasina)
ŘádEugregarinorida
ČeleďGregarinidae
RodGregarina
Binomické jméno
Gregarina blattarum
von Siebold, 1839
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hromadinka švábí (Gregarina blattarum) je prvok parazitující ve střevě švábů. Vyskytuje se hojně a na celém světě. Vegetativní stadium hromadinky, trofozoit, má tělo rozčleněné do tří oddílů, epimeritu, protomeritu a deuteromeritu, ve kterém je buněčné jádro. Epimerit je vnořený do buňky střevní výstelky švába. Volní trofozoiti, tzv. sporonti, měří 500–1100 μm. Sporonti se účastní pohlavního rozmnožování – dva jedinci se přikládají k sobě a konjugují za vzniku sporocysty, ve které vzniknou spory, ve kterých se dále vyvíjejí sporozoiti. Spory jsou infekční, odcházejí s trusem švába do vnějšího prostředí. Životní cyklus je přímý, po pozření spory jiným švábem se v jeho trávicí trubici ze spory uvolní sporozoiti, zanoří se do sliznice, vzniknou z nich trofozoiti a cyklus se opakuje.

Během zimních měsíců může být až 30 % švábů nakaženo 30 a více sporocystami.[1] Kvůli snadné dostupnosti hostitele a velkému rozšíření v populaci švábů je hromadinka švábí ideálním druhem při výzkumu hromadinek obecně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OLSEN, Oliver Wilford. Animal parasites: their life cycles and ecology. 3.. vyd. New York: Dover publications, 1986. 550 s. Dostupné online. ISBN 0-486-65126-6. Kapitola Gregarina blattarum, s. 92. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • OLSEN, Oliver Wilford. Animal parasites: their life cycles and ecology. 3.. vyd. New York: Dover publications, 1986. 550 s. Dostupné online. ISBN 0-486-65126-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Brands, S.J. (comp.). Taxon: Gregarina blattarum [online]. Zwaag, Nizozemsko: The Taxonomicon. Universal Taxonomic Services, 1989-současnost [cit. 2012-01-04]. Dostupné online.