Červený Újezd (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Červený Újezd)
Tento článek je o novodobém hradu u Unhoště. O historickém hrádku na území obce Hrobčice na Teplicku pojednává článek Červený Újezd (Hrobčice).
Červený Újezd
Vstupní část hradu Červený Újezd
Vstupní část hradu Červený Újezd
Základní informace
SlohHistorizující architektura
Výstavba20012002
Současný majitelPavel Orna
Poloha
AdresaČervený Újezd (okres Praha-západ), ČeskoČesko Česko
UliceU Větráku
Souřadnice
Červený Újezd
Červený Újezd
Další informace
Webwww.hrad-cervenyujezd.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrad Červený Újezd

Hrad Červený Újezd je historizující novostavba hradu postavená ve stylu rytířské tvrze a usedlosti v letech 20012002 ve vesnici Červený Újezd v okrese Praha-západ, nedaleko Unhošti. Majitelem a investorem je Pavel Orna,[1] na vlastních stránkách hradu není zmíněn. Majitel na stránkách projektu vysvětluje, že záměrem bylo postavit historizující objekt vycházející z tradičních řemeslných postupů a odpovídající nárokům současnosti. Mísí se zde různé slohy, gotika (okna, pavlače), renesance (malované stropy, sgrafita) a repliky s dobovými originály (mezi vystavenými exponáty převažují originály, v krčmě a saloncích repliky).[1]

Muzeum českého venkova[editovat | editovat zdroj]

V objektu je umístěno soukromé Muzeum českého venkova. V současnosti (2008) provozovatel inzeruje, že je vystaveno na 4000 exponátů ukazujících každodenní venkovský život z období od 17. do počátku 20. století. Exponáty pocházejí z Česka i Slovenska a majitel muzea je sbíral přes 40 let.[1] Některé exponáty jsou prodejné.

Hradní zahrada je vybavena jako botanická zahrada, obsahuje přes 1000 druhů rostlin a některé jsou popsané tabulkami. Hrad je obklopen vodním příkopem. V zahradě jsou též výběhy domácích zvířat a skanzen historizujících venkovských staveb, mezi nimiž je větrný mlýn, zvonice, špejchar, vinný sklípek, salaš, seník, udírna, milíř, dřevařský katr. Do hradu (kromě Krčmy) i do zahrady se platí vstupné zvlášť. K programu patří i divadelní společnost, předvádějící dobové tance a scénky.

Komerční využití[editovat | editovat zdroj]

Projekt funguje na komerční bázi. Proto jsou objekty pro veřejnost přístupné denně s výjimkou dní a období, kdy jsou pronajaty ke komerčním akcím (firemní akce, oslavy, svatby atd.), a zaměření je více populární než historicky akademické.

Hrad nabízí možnosti ubytování a občerstvení. Pro ubytování má zařízené apartmány postavené v různých historizujících stylech – gotický, klasicistní, barokní. Pro zvláštní příležitosti lze v hradu najmout některé z jeho využitelných sálů – Rytířský sál, prostoru Zbrojnice, Barokní salonek, Mlýnský salonek nebo Českou stodolu. Součástí je i volně přístupná restaurace Krčma, nabízející i staročeská jídla a snažící se tamními proprietami a tematickou hudbou navodit pozdně středověkou atmosféru.

Původní zámek[editovat | editovat zdroj]

Tento novodobý umělý hrad není totožný s původním zámkem a přilehlým hospodářským dvorem v Červeném Újezdu. V 16. století jej spravovali potomci Jana Žďárského ze Žďáru, pod Červený Újezd v roce 1580 Gotthard Florian připojil i správu Nučic a Tachlovic, po roce 1582 oddělili Žďárští červenoújezdské panství na čas od kladenského. V době obsazení levobřežní části Prahy pasovskými žoldnéři táhnoucími se souhlasem Rudolfa II. na Prahu (1611) byl Červený Újezd vyplundrován. Král Matyáš, Rudolfův bratr a protivník, po své korunovaci na římskoněmeckého císaře v roce 1612 prokázal rodině Žďárských čest tím, že navštívil v Červeném Újezdě Ctibora Tiburce Žďárského a jeho nezletilého svěřence Floriána Jetřicha, vlastníka panství.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Miloslava Jaklová: Hrad pro 21. století, Turistik.cz
  2. 1) O Floriánovi Jetřichovi Žďárském obsáhle Hynek FRIDRICH, Vzestup barokního kavalíra, Posel z Budče 19, 2002, s. 40–53.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]