Mauvezin (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Mauvezin)
Hrad Mauvezin
Základní informace
ArchitektSicard de Lordat
Poloha
AdresaMauvezin, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00095398
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Mauvezin je zachovalý hrad na okraji vesnice Mauvezin v jihozápadní části francouzských Pyrenejí. Je situován na 567 m vysokém vrcholku a je vystavěn ve čtvercovém půdorysu ze šedivého kamene. Hradní věž má po obvodu střílny.

Původně zde stála římská pevnost. Jedním z mnoha střídajících se majitelů byl i Gaston Fébus (hrabě z Foix a vikomt z Béarn), místní hrdina, o němž psal i kronikář stoleté války Jean Froissart.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Místo, které bylo osídleno již od protohistorie, bylo ve vrcholném středověku přeměněno na hrad. V 11. století zde byl hrabaty z Bigorre postaven opevněný hrad. Kolem roku 1380 jej přestavěl Gaston Fébus a hrad zůstal v držení rodu Béarn-Foix, jehož představitelé se později stali navarrskými králi; tak se dostal do vlastnictví Jindřicha IV.

Po připojení Bigorre k Francouzskému království v roce 1607 upadl hrad v zapomnění. Byl postupně rozebírán na stavební materiál, který byl použit na jiné stavby. V době, kdy byl hrad v troskách, se podle místní tradice stal místem sabatu pro čarodějnice z regionu. Ve 20. století byl hrad restaurován a sídlí v něm historické a folklorní muzeum Béarnu a Bigorre. Hrad a tvrz Gastona Fébuse byly zapsány jako historická památka dekretem z 22. prosince 1941. Na hradě Mauvezin se nachází knihovna Escòla Gaston Fébus.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hrad Mauvezin s ohradní zdí a čtyřhrannou pevností je charakteristickým příkladem jižní vojenské architektury.

Sedmatřicet metrů vysoká pevnost má zdi silné tři a půl metru u základny a dva metry nahoře. Jsou postaveny z větší části z valounů z řeky Arros, místy promíchaných s vrstvami cihel. Použité vápno pocházelo z nedalekých lomů severozápadně od hradu. Hradby pevnosti tvoří obdélníkový čtyřúhelník o délce 35 metrů na každé straně, mají výšku 15 metrů, jsou zpevněné sedmi silnými opěráky a zakončené dva metry širokým ochozem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Château de Mauvezin na francouzské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]