Kaprun (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Kaprun)
Kaprun
Poloha
AdresaSchloßstraße 55, Kaprun, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky35413
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrad Kaprun

Hrad Kaprun je středověký hrad vybudovaný na kopci v obci Kaprun v rakouském Salcbursku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl původně obehnán příkopem, který byl později částečně změněn na rybník.[1] Půdorys budov má tvar nepravidelného obdélníku. Vedle hradu stojí malý kostel sv. Jakuba, který nahradil hradní kapli ve třetím patře paláce. Kostelní inventář byl poničen během 2. světové války.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostelík sv. Jakuba

První zmínka o jménu Kaprun pochází z 9. února 931 s keltským jménem Chataprunnin (divoká voda) v Codex Odalberti. Stavba hradu Kaprun sahá až do 12. století, roku 1166 byl zmíněn jako majetek pánů z Falkenštejn-Neuburgu v Codex Falkensteinensis. Hrad sám byl zmíněn jako Turm zu Chaprunne poprvé v roce 1280. Roku 1287 se stal majetkem salcburského arcibiskupa Rudolfa von Hoheneck. Roku 1338 se stali majiteli páni z Felbenu. Od 1480 to bylo pak sídlo arcibiskupského soudu. V roce 1526 byl hrad zapálen během selských válek a vyhořel do základů. V letech 1580-1600 ho salcburský poručník Josef Hundt z Ainetpergu vystavěl do současné podoby. Od 17. století se zde vystřídala řada majitelů. V roce 1921 ho prodal Johann II. z Lichtenštejna peruánskému velvyslanci Heinrichu E. Gildemeisterovi. Jeho rodina ale byla vyvlastněna po anšlusu v roce 1938. Po skončení nacistického režimu byl hrad opět v držení členů rodiny Gildemeisterových. Obnova hradu začala roku 1975. V roce 1984 získal budovu hradu Burgverein Kaprun, neziskové sdružení kaprunských podnikatelů. Následovala intenzivní rekonstrukce. Pozemek a příjezdová komunikace jsou stále ve vlastnictví členů rodiny Gildemeisterů.

Dnes se hrad používá především pro kulturní akce a může být také pronajat jednotlivci. Na nádvoří se nachází hlavní tribuna s 450 místy k sezení a kryté jeviště.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burg Kaprun na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]