Housenice čínská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHousenice čínská
alternativní popis obrázku chybí
Housenice (vlevo) vyrůstá z hlavy housenky
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby vřeckovýtrusné (Ascomycota)
TřídaSordariomyceta
ŘádHypocreales
ČeleďOphiocordycipitaceae
RodOphiocordyceps
Binomické jméno
Ophiocordyceps sinensis
(Berk.) G.H.Sung, J.M.Sung, Hywel-Jones & Spatafora (2007)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Housenice čínská (Ophiocordyceps sinensis, původně Cordyceps sinensis) je druh houby parazitující na larvách hmyzu. Roste v Tibetu, Nepálu a Bhútánu v nadmořských výškách přes 3000 metrů. Místní obyvatelé ji nazývají „jarca günbu“.

Nejčastějším hostitelem houby jsou housenky můry Hepialus armoricanus. V teplém období se spory dostanou do jejich těla, houba získává živiny z těla oběti a postupně nahrazuje její tkáň vlastním myceliem. V zimě se housenka zahrabe pod zem a zahyne, z jejího mumifikovaného těla pak vyroste na jaře plodnice houby.[2] Plodnice je tmavě hnědá a dosahuje délky 4–10 cm.

Tibetští horalové vydělávají na sběru housenice, která je v tradiční čínské medicíně užívána pro celkové posílení organismu a zpomalení stárnutí.[3] Úspěchy čínských běžkyň na dlouhé tratě v devadesátých letech 20. století byly vysvětlovány právě konzumací těchto hub.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Jarca günbu: Parazitující houba jak vystřižená z hororu se stala ekonomickým zázrakem Tibetu - Lidé a Země. Lideazeme.cz [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné online. 
  3. Himálajská viagra? Tibetští vesničané nepodlehli zlaté horečce. Ekolist.cz [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné online. 
  4. Houba dělá ze zvířat ohavné mutanty. Video přímo z akce. National Geographic Česko [online]. [cit. 2019-06-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]