Hospoda U Tichánků (Roprachtice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hospoda U Tichánků
Současná podoba hospody U Tichánků
Současná podoba hospody U Tichánků
Poloha
AdresaRoprachtice, ČeskoČesko Česko
UliceRoprachtice 211
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hospoda U Tichánků je v současnosti (2023) jediná funkční hospoda v Roprachticích. Je majetkem místní Tělovýchovné jednoty Sokol, která hospodu zároveň provozuje. Budova je centrem velké části kulturního dění v obci, některé akce zde konané jsou významné i na úrovni semilského okresu[1]. Je vybavena sálem s jevištěm a galerií. Jeviště je vybaveno ručně malovanou oponou od jilemnické firmy Lev[2]. Sál kromě Sokola využívají i ostatní spolky v obci k pořádání bálů, tanečních zábav a podobně[3][4]. Hraje se zde ochotnické divadlo a to jak v podání místního spolku, který byl po padesátileté pauze obnoven na začátku roku 2015[5], tak i spolků okolních[6][7]. Pořádají se zde i soukromé akce jako narozeninové oslavy či svatby. K budově patří i přilehlé fotbalové hřiště, kde se konají poutě a různé akce pro děti i dospělé[1][8].

V budově se nachází i ubytovací zařízení penzionového typu[9].

Budovu na začátku dvacátých let 20. století postavil Michal Tichánek. Byla v provozu nepřetržitě, během komunistického režimu chátrala. V devadesátých letech 20. století objekt koupila místní Tělovýchovná Jednota Sokol. Práce na opravách objektu probíhaly na dobrovolné bázi. Opravy a stavební úpravy na budově probíhají i v současnosti (2021).

V budově se z velké části natáčel film Zapomenuté světlo[10] a v menší míře i film Bella Mia.

Popis budovy[editovat | editovat zdroj]

Podoba hospody U Tichánků do roku 2002 – papírový model

Jedná se o asi 30 metrů dlouhou a 13 metrů širokou budovu s funkcí hospody, tanečního sálu a ubytovacího zařízení. Hlavní hmota budovy je opatřena polovalbovou střechou a je zde umístěna šenkovna, kuchyň a sál o velikosti 10x10 metrů s jevištěm a galerií. V podkroví nad šenkovnou se nacházejí tři čtyřlůžkové pokoje[9]. Pod šenkovnou je sklep – sklad piva. Ze severovýchodní strany je přistavěna část se skladovými prostory, toaletami, kotelnou a šatnou. Nad touto částí budovy je z části polovalbová střecha s hřebenem kolmo na hřeben střechy nad hlavní hmotou budovy a zbytek přístavby kryje plynule navazující pultová střecha.

Historická opona jeviště[editovat | editovat zdroj]

Sál hospody u Tichánků je vybaven ručně malovanou plátěnou oponou jeviště, kterou zhotovil jilemnický malíř Jan Lev. Na oponě jsou vyobrazeny Hradčany v průhledu skrz roztaženou oponu. U dolního okraje uprostřed je vyobrazen státní znak. Opona se otvírá směrem nahoru navinutím na rumpál, který byl původně poháněný lidskou silou pomocí kliky. Opona byla zhotovena v roce 1923 a instalována spolu s dokončením budovy sálu. První představení v Tichánkově sále se konalo 28. října 1923 při příležitosti 5. výročí samostatnosti Československa.

Opona byla na začátku 21. století již ve špatném stavu a tak bylo rozhodnuto o provedení odborného restaurování opony[2][11]. Opona byla vybavena novým elektricky poháněným rumpálem. Restaurování provedli v roce 2008 ak. mal. Vendula a Jiří Látalovi. Slavnostní odhalení opravené opony proběhlo 26. září 2008.

Původní rozpočet restaurátorských prací 250 000 Kč, skutečné konečné náklady 350 000 Kč. Restaurátorské práce probíhaly přímo na sále U Tichánků. Na opravu přispěl Liberecký kraj částkou 250 000 Kč. Zbytek byl vybrán v rámci vyhlášené dobrovolné sbírky[2].

Opona jeviště na sále U Tichánků - stav po opravě

Podle některých zdrojů, roprachtický Sokol byl jeden z prvních spolků na malé vesnici v České republice, který nechal zrestaurovat svoji historickou divadelní oponu, mnohé další spolky toto následovaly[11].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b REDAKCE. Pohádkový les u Roprachtic udělal radost stovkám dětí. Krkonošský deník. 2017-07-07. Dostupné online [cit. 2021-01-06]. 
  2. a b c Roprachtice, Hradčany, znak, Jan Lev, 1923, re. 2008, sál. www.amaterskedivadlo.cz [online]. [cit. 2021-01-10]. Dostupné online. 
  3. WWW.NASEPOJIZERI.CZ, Naše Pojizeří |. PiňaKoláda a Duo Aramis zahrají U Tichánků v Roprachticích. www.nasepojizeri.cz [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. 
  4. Roprachtický maškarní ples - Sdružení pro pomoc mentálně postiženým. www.spmp.cz [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. 
  5. WWW.NASEPOJIZERI.CZ, Naše Pojizeří |. Divadlo se do Roprachtic vrátilo po 52 letech. www.nasepojizeri.cz [online]. [cit. 2021-02-08]. Dostupné online. 
  6. S.R.O, World Media Partners. Nezbedná pohádka. pohadkove.krkonose.eu [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  7. Ochotnický divadelní soubor VĚTRY - Mladá Boleslav. www.divadlovetry.cz [online]. [cit. 2021-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-18. 
  8. MOTOSRAZ VŠECH KUBATUR: Podnikání a služby: Město Hostinné. hostinne.info [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. 
  9. a b Ubytování | TJ Sokol Roprachtice. tjsokolroprachtice.cz [online]. [cit. 2021-01-05]. Dostupné online. 
  10. S.R.O, as4u cz. Po stopách Krakonoše - Filmová turistika - Krkonoše - Rokytnice nad Jizerou. www.jizerky.cz [online]. [cit. 2021-01-06]. Dostupné online. 
  11. a b Malované opony českých divadel - od času 3:50 [online]. Česká televize. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]