Horky nad Jizerou (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Horky nad Jizerou
Zámek s kostelem sv. Mikuláše
Zámek s kostelem sv. Mikuláše
Účel stavby

škola

Základní informace
Slohbaroko
Další majiteléHartmannové z Klarštejna, Desfoursové, Clam-Gallasové, Nosticové
Poloha
AdresaHorky nad Jizerou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky39076/2-1559 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horky nad Jizerou je zámek situovaný na vyvýšeném místě při východním okraji stejnojmenné obce na pravém břehu Jizery. Budovu dnes využívá Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou.

Stavba je patrová dvoukřídlá s mohutnou věží na čtvercovém půdorysu v průčelí vystupující z dvoukřídlého půdorysu. V roce 1762 v zámku vybudována zámecká kaple Narození Panny Marie.

Budova stojí na místě tvrze Brodce (jméno nese městys Brodce, současný zámek převzal jméno novější vesnice, která vznikla pod tvrzí/zámkem) ze 14. století. V 16. století byla původní tvrz přestavěna na renesanční zámek. V roce 1620 došlo ke konfiskaci panství Václavu Kaplíři ze Sulevic a roku 1623 jej koupil Mikuláš Hartmann z Klarštejna. V první polovině 18. století došlo k barokní přestavbě (zřejmě v souvislosti se stavbou farního kostela sv. Mikuláše). Po vymření Hartmannů zdědili zámek Desfoursové, poté ho koupil Kristián Filip Clam-Gallas. V roce 1838 přešel zámek sňatkem Karolíny Clam-Gallasové s Janem Václavem Nostitz-Rieneckem na rod Nosticů. Roku 1933 jej koupil Josef Hegr z pražské exportní firmy, po válce byl zámek konfiskován a v roce 1950 v něm ministerstvo zemědělství zřídilo Ústřední politickou školu pro výchovu kádrů agronomů a zootechniků.

Ústřední politická škola pro výchovu kádrů agronomů a zootechniků v Horkách nad Jizerou. Jednotný svaz českých zemědělců proměnil pyšný zámek hrabat Nosticů v Horkách nad Jizerou v Ústřední politickou školu. Budoucí agronomové, zootechnici, mládež i starší tatíci se zde sešli, aby se naučili dialekticky myslet, dialektickou metodou řešit problémy zdánlivě neřešitelné, problémy ryze odborné. Na největších přírodovědcích světa, na přetvořitelích přírody, sovětských občanech Mičurinovi a Lysenkovi, učí se podřizovat si všechny zdroje přírody, všechny její možnosti, učí se nadvládě nad přírodou.

ČTK, 29.11.1950[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fotobanka ČTK - Titulní stránka : Ústřední politická škola, Horky nad Jizerou. multimedia.ctk.cz [online]. [cit. 2019-10-22]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Anděl, Rudolf et al. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. [Díl] 3, Severní Čechy. Praha: Svoboda, 1984. S. 138.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]