Hon na lišku (film, 1966)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hon na lišku
Původní názevCaccia alla volpe
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
ItálieItálie Itálie
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykyangličtina, italština
Délka103 minut
Žánrykomedie, krimi
NámětNeil Simon
ScénářNeil Simon
Cesare Zavattini
RežieVittorio De Sica
Obsazení a filmový štáb
Hlavní rolePeter Sellers
Victor Mature
Britt Ekland
Martin Balsam
Akim Tamiroff
Paolo Stoppa
Tino Buazzelli
ProdukceJohn Bryan
HudbaBurt Bacharach
Piero Piccioni
KameraLeonida Barboni
Výroba a distribuce
Premiéra1966
DistribuceUnited Artists
Hon na lišku na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hon na lišku je filmová komedie s kriminální zápletkou italského režiséra Vittoria De Sicy z roku 1966. Snímek byl natočen v italsko-americko-britské koprodukci a v hlavní roli se objevil komik Peter Sellers. Scénář filmu byl napsán v angličtině a jeho autory jsou Neil Simon a De Sicův dlouholetý spolupracovník Cesare Zavattini. Filmu se nedostalo příliš nadšeného přijetí, ale postupně zkultovněl, a to především četnými narážkami na díla známých režisérů (Cecil B. DeMille, John Huston, Federico Fellini, Michelangelo Antonioni i sám De Sica).

Děj[editovat | editovat zdroj]

Aldo Vanucci (Peter Sellers), zvaný Liška, je opět jednou za mřížemi, když se dozví, že je ho třeba pro další velkolepý podnik. Jistý Okra (Akim Tamiroff) se spolu s několika komplici v Egyptě zmocnil 300 cihel stříbra. Vanucci se má postarat o bezpečnou přepravu do Itálie. Je mistrem převleků i útěků, takže mu nedá žádnou práci hravě zmizet z vězení.

Zpátky na svobodě ho posedlost filmem krásné sestry Giny (Britt Ekland) přivede na myšlenku maskovat vylodění zlatého pokladu jako natáčení filmu. Takto by rád zabil hned dvě mouchy jednou ranou: jeho sestra by si konečně zahrála ve filmu, a to rovnou po boku svého idolu Tony Powella (Victor Mature), Aldo pak doufá, že jako režisér nebude nikomu nápadný. Začíná natáčení filmu nazvaného Zlato z Káhiry, pro který Aldo získá všechny obyvatele městečka včetně místní policie.

Plán je vyzrazen, až když se na natáčení dostanou detektivové sledující Aldovu matku. Aldo je chycen a odsouzen. Ovšem utéci z vězení je pro něj opět hračkou a na originalitu si Aldo potrpí.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Jednalo se o první scénář Neila Simona, který podle svých slov chtěl původně napsat parodii na umělecké filmy typu Loni v Marienbadu nebo Antonioniho díla, nakonec se ale rozhodl pro film ve filmu.
  • Peter Sellers prohlásil, že jeho hlavním důvodem pro účast ve filmu byla možnost vyzkoušet si práci s legendárním De Sicou.
  • Hollywoodský herec Victor Mature ukončil svoji kariéru v roce 1961, o pět let se ale vrátil, aby dokonale zparodoval sama sebe.
  • Snímek má dost společného s filmem Co je nového, kočičko? (v originálu What's New, Pussycat). Dokonce reklamní plakát, na němž se podílel i výtvarník Frank Frazetta, nesl nápis :"You Caught The Pussycat...Now Chase The Fox!" (Chytil jsi kočičku… Nyní hoň lišku!)
  • Film byl natáčen zčásti i ve vesnici Sant' Angelo během vrcholu turistické sezóny. Vesničané byli tak zaměstnáni turisty, že jako kompars museli být použiti obyvatelé okolních sídel.
  • Britt Ekland a Sellers se vzali roku 1964. Několik měsíců před natáčením se jim narodila dcera. Rozvedli se roku 1968.
  • Tajemná kráska z filmu - Maria Grazia Buccella (* 1940) se roku 1959 stala miss Itálie a druhou vicemiss Evropy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]