Holoubek (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holoubek
Pohled na hrad
Pohled na hrad
Základní informace
Výstavbapřed r. 1353
Zánik1447
Materiálkámen
StavebníkKonrád Payer
Další majitelépáni ze Starče, páni z Jemnice, páni z Jevišovic, páni z Kojetic
Poloha
AdresaPlešice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky30635/7-3100 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holoubek (též Taubenstein nebo Plešický hrad[1]) je zřícenina hradu ležící asi 1 km severně od Chroustova v okrese Třebíč. Hrad byl zbudován na vyvýšenině, která nyní tvoří břeh Dalešické přehrady a hrad je prakticky ze tří stran obklopen vodou. Přístup k hradu je možný z Vladislavi po červené turistické stezce, která k hradu odbočuje u rozcestníku „Holoubek zřícenina, odbočka”, zároveň po cyklostezce 5107, která červené značení kopíruje, a dále po zelené turistické stezce z Chroustova. Ta se na červené značení napojuje nedaleko vsi u „Chroustov-rozcestí”.

Historie[editovat | editovat zdroj]

černobílá fotografie hradu
Průzkum hradu Holoubek na počátku 20. století.

Hrad založený pravděpodobně pány ze Starče je poprvé zmíněn v roce 1353,[1] kdy ho Konrád Payer postoupil svému bratrovi Bohušovi ze Starče. Jeho synové hrad roku 1392 prodali Martinovi z Jemnice a Radotic. Zakrátko se hradu zmocnil Jindřich Zajímač z Jevišovic, který z něj provozoval loupeživá tažení. Po 14 letech bezprávného držení jej Martin pohnal před soud. Jindřich Zajímač hrad mezitím protiprávně postoupil Přechovi z Kojetic, který z hradu pokračoval v loupení. Po vyhraném soudu Přech odmítal hrad vydat a tak se Martin rozhodl najmout vojsko a hrad roku 1407 dobýt. Vojenské tažení vyčerpalo jeho pokladnu a hrad následně odprodal svému věřiteli Arnoštovi Flaškovi z Rychmburka. Loupeživá tažení pravděpodobně neustávala, jelikož v roce 1440 se velkomeziříčský sněm rozhodl hrad pobořit. Roku 1447 se již hrad uvádí jako pustý.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b FABIÁN, Petr. Holoubek – Plešický hrad, Taubenstein [online]. Hrady-zriceniny.cz [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. 
  2. Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]