Holistická výchova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Holistická výchova je synonymním označením celostní výchovy a vzdělávání. V tomto kontextu holistickou výchovu (Holistic education) charakterizuje dokument publikovaný Global Alliance for Transforming Education (GATE). Dokument byl nazván Education 2000: A Holistic Perspective. Do českého jazyka ho přeložila Alena Hrdličková pro časopis Pedagogika.[1]

Pojem holistická výchova prosazuje prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D. jako označení pro zážitkovou pedagogiku.[2] Ivo Jirásek ve své knize Zážitková pedagogika: Teorie holistické výchovy (v přírodě a volném čase) uvádí, že zájem holistické výchovy není „dán vzdělavatelským úsilím (jistě úctyhodným) o vyvádění z neznalosti, ale ideálem obecné nápravy věcí lidských, je podnícen snahou o hledání smyslu života, o zaujetí a zachycení celé osobnosti“. (s. 47) Celek je zde chápán ve smyslu holon (celek nedělitelný), ne ve smyslu pan (celek složený z více jednotlivých částí).

Rozvoji poznání, metod i praxe zážitkové pedagogiky v celostní/holistické perspektivě se systematicky věnuje Gymnasion – časopis pro zážitkovou pedagogiku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HRDLIČKOVÁ, Alena. Vzdělávání v roce 2000: Holistická perspektiva. Pedagogika. 1993, roč. 50, čís. 1, s. 86–88. Dostupné online. 
  2. JIRÁSEK, Ivo. Zážitková pedagogika : teorie holistické výchovy (v přírodě a volném čase). Vydání první. vyd. Praha: [s.n.] 265 stran s. Dostupné online. ISBN 978-80-262-1485-4, ISBN 80-262-1485-4. OCLC 1107832660