Holešovický pivovar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holešovický pivovar
Holešovický pivovar
Holešovický pivovar
Souřadnice
Map
Kód památky10548/1-2240 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalý Holešovický pivovar, nebo též oficiálně První pražský měšťanský pivovar se nacházel v prostoru mezi ulicemi Komunardů, U Průhonu, Na Maninách a U Uranie v Praze-Holešovicích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Restaurace propagující Holešovický pivovar na pražském Výstavišti

Byl stavěn od roku 1895 na popud městské rady a již roku 1897 bylo vystaveno první pivo.[1]

Strojní zařízení dodaly firmy Ringhoffer, Křižík a Novák & Jahn. Vedení pivovaru bylo svěřeno Karlu Vendulákovi, členovi staré pivovarské rodiny, sládkovi pivovaru a majiteli pivnice U Medvídků na Starém Městě.[2]

Nový pivovar přivedl ke krachu řadu drobných pražských pivovarníků, kteří založili vlastní konkurenční pivovar v Braníku[1].

V pivovaru se vařila tmavá a zdravotní piva. Holešovické pivo získalo oblibu nejen v Čechách, ale vyváželo se i do Vídně a Chicaga. Tato tradice byla přerušena jen za socialismu, kdy byl znárodněný pivovar zařazen do podniku Pražské pivovary a přejmenován na závod Holešovice.

V polovině 80. let 20. století se v pivovaru opět začalo vyrábět tmavé pivo, nejprve pod názvem Kardinál, které se později přejmenovalo na Měšťan.

Po roce 1989 se pivovar vrátil k původnímu názvu. V roce 1990 byly všechny druhy piv označeny jako Měšťan. V pivovaru se vařilo pivo do roku 1998. Společnost Pražské pivovary provoz zavřela, protože chtěla soustředit výrobu na Smíchov a do Braníka. Výroba značky Měšťan byla přesunuta do Smíchovského pivovaru.

Hlavní budova bývalého pivovaru byla po záplavách 2002 rekonstruována a od té doby zde sídlí vydavatelství Ringier Axel Springer CZ. Poté byl pivovar přeměněn na administrativně-obytný komplex, který byl dokončen v září 2008.

Chráněné stavby[editovat | editovat zdroj]

Některé dochované stavby pivovaru jsou do roku 1995 chráněny jako kulturní památka.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.pivovary.info [online]. [cit. 2012-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-28. 
  2. Minipivovar U Medvídků [online]. pivovary.info [cit. 2020-07-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-12-06. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-18]. Identifikátor záznamu 121891 : pivovar měšťanský, z toho jen: administrat. budova, sladovna, spilky, strojovna chlazení, varna, ohradní zeď se dvěma branami. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]