Holašovický kruh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soliterní menhir u Holašovického kamenného kruhu

Holašovický kruh[1] známý též pod názvy Holašovické Stonehenge,[2] Jihočeské Stonehenge,[3] nebo Holašovický kromlech,[4] je novodobý kromlech vybudovaný u vsi Holašovicejižních Čechách.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První balvan vykopal místní občan Václav Jílek kolem roku 2000 na návsi, kde dlouhá léta překážel při sečení trávy.[5] Následně pokračoval sháněním dalších kamenů vhodných pro realizaci stavby. Všechny kameny pocházejí ze vzdálenosti do 15 kilometrů od Holašovic a transport většiny z nich se neobešel bez komplikací.[6] Samotný kromlech byl postaven na konci srpna roku 2008 jako kruh 25 kamenů včetně jednoho centrálního. Zhruba 200 metrů jihovýchodně od kruhu se nachází samostatný velký menhir (později doplněný ještě o menší). Stavbu realizoval na vlastním pozemku Jílek podle návrhu ing. Pavla Kozáka.[1] 25. června 2011 došlo v rámci oslav letního slunovratu k vytvoření dolmenu. Zhruba 30 osob pomocí dřevěných saní podkládaných kmeny přesunulo osmitunový plochý balvan ke trojici menhirů – umístění na jejich vrchol již asistovala těžká technika.

Za stavbu tohoto kamenného seskupení dostal Jílek anticenu Bludný balvan, kterou uděluje Český klub skeptiků Sisyfos.[7]

Funkce stavby[editovat | editovat zdroj]

Areál připomíná historickou památku. Cesta k němu je výrazně značena šipkami od turisticky atraktivní návsi obce Holašovice. Primární účel stavby je dle tvůrců psychotronického charakteru a spočívá ve 3 funkcích: První má být léčivá (doplňkově k lékařské péči); energie stavby prý pozitivně působí na 95% chorob patologického spektra – nestačí ale na léčbu zhoubných nádorů. Dále je kruh vhodný k meditacím a podpoře duchovního rozvoje. Třetí funkce dle tvůrců stavby spočívá v údajné eliminaci tak zvané patogenních zón (původně do vzdálenosti 600 metrů).[1] [8] Řada návštěvníků ale nic pozitivního necítí a vše hodnotí jako naprostý podvod.[9]

Stavba a celý komplex jsou dále využívané k pořádání různých kulturních akcí, oslav a koncertů.[10]

Okolí kromlechu[editovat | editovat zdroj]

Součástí areálu je rybníček, jehož břeh lemují stromy a menhiry, dále pahorek (u jehož úpatí stojí tabule informující o areálu, která obsahuje mimo jiné i "návod k použití" menhirů. Směrem k vesnici se rozkládá dráha pro motorové čtyřkolky. Ta žádné psychotronické efekty nevykazuje.

O kilometr dále bývalo mohylové pohřebiště knovízské kultury, kde došlo roku 1927 k nálezu bronzového depotu s množstvím nástrojů a šperků.[4] V souvislosti s Holašovickým kruhem bývá často zmiňováno Třísovské oppidum, 10 kilometrů vzdálené keltské sídliště z 2. století př. n. l.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Holašovický kruh Archivováno 30. 3. 2013 na Wayback Machine. archet.org
  2. V Holašovicích se uskuteční keltské slavnosti rozhlas.cz
  3. Jihočeský Stonehenge – menhiry u Holašovic Archivováno 21. 11. 2010 na Wayback Machine. kudyznudy.cz
  4. a b Holašovický kromlech Archivováno 6. 1. 2012 na Wayback Machine. moje-kniha-stinu.blog.cz
  5. Pyramidy a Stonehenge najdete i v české kotlině. Dobíjejí energii a léčí[nedostupný zdroj] novinky.cz
  6. V Holašovicích vyrostlo jihočeské Stonehenge tyden.cz
  7. Bronzový Bludný balvan za rok 2009 - Václav Jílek a Václav Blažejovský [online]. Český klub skeptiků Sisyfos, 2010-03-08 [cit. 2011-07-31]. Dostupné online. 
  8. Oslava letního slunovratu - program 2011 jihobrik.cz
  9. Holasovicky Stonehenge tripadvisor.com
  10. Selský důvr Holašovice - Slavnosti slunovratu selsky-dvur-holasovice.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]