Hoja mnohokvětá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHoja mnohokvětá
alternativní popis obrázku chybí
Hoja mnohokvětá (Hoya multiflora)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhořcotvaré (Gentianales)
Čeleďtoješťovité (Apocynaceae)
Rodhoja (Hoya)
Binomické jméno
Hoya multiflora
Blume, 1823
Synonyma
  • Hoya macrophylla Wight
  • Hoya polystachya Blume
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Rozvité květenství

Hoja mnohokvětá (Hoya multiflora) je keřovitá, stálezelená rostlina pocházející z Malajsie a Filipín, která byla rozšířena ve velké části jihovýchodní Asie (Indonésie, Myanmar, Laos, Thajsko, Vietnam, jihovýchod Číny). Pěstuje se pro četné nádherné květy zdobící rostlinu po dobu nejméně třech měsíců.[1][2]


Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Je to rostlina rostoucí v půdě nebo v kamenité suti či skaní štěrbině v nadmořské výšce od 500 do 1200 m. Nejčastější si volí místech s mírným stínem, bývá součásti světlých lesů a řídkých křovin.[1][2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hoja mnohokvětá roste obvykle jako kompaktní, hustě větvený, někdy převislý keř vysoký do 1 m, ojediněle jako liána do výšky nejvíce 2,5 m. Větve keře jsou přímé nebo vystoupavé, mají hladkou kůru našedlé barvy a vespod patrné jizvy po opadaných listech. Tmavě zelené, kožovité listy s 1,5 cm řapíky vyrůstají vstřícně a jejich široce kopinaté čepele jsou dlouhé 10 až 20 cm a široké 2 až 6 cm, na bázi jsou klínovité a vrcholu tupě špičaté. Listy jsou lysé, mají zřetelnou nervaturu a bývají světle skvrnité či bez skvrn.

Mnohokvětá, polokulovitá okoličnatá květenství vyrůstají na koncích větví nebo z úžlabí listů na stopkách. Převislá květenství jsou tvořena dvaceti až čtyřiceti pětičetnými květy, velkými až 2 cm, které mají stopky dlouhé okolo 5 cm. Kališní lístky s mnoha podélními žlázkami jsou vejčité a 2,5 × 2 mm velké. Korunní lístky jsou podlouhle trojúhelníkovité (šípovité), 1,5 až 2 cm dlouhé, od báze silně nazpět ohnuté a jsou zbarveny bílé až slámově žlutě s oranžovými konci. Lístky bílé pakorunky směřující dopředu jsou úzce kopinaté a pokryté vzpřímenými, jakoby voskovitými šupinkami. Květy jsou variabilní a mohou se částečně lišit barevným odstínem i tvarem.

Květy mají vágní vůni (někomu připomíná citrón) a obsahuji hodně nektaru tvořícího se hlavně v podvečer nebo brzy ráno. Opylovány jsou hlavně nočními motýly a netopýry, květ je otevřen asi 12 dnů. Plodem je 1 až 2 cm dlouhý měchýřek dozrávající na podzim, který obsahuje vejčitá semena velká 4 × 2 mm; rostlina však vytváří měchýřky se semeny jen ojediněle.[1][2][3][4]

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se sice mohou rozmnožovat semeny, trvá to však poměrně dlouho a mnohdy je výsledek nevalný. Spolehlivě se množí kmenovými řízky zasazenými v mokrém písku, půdě nebo přímo ve vodě.

V tropických a subtropických krajích se vysazuje v parcích a zahradách jako okrasný keř. Ve středoevropských podmínkách lze hoju mnohokvětou celkem bez problémů pěstovat jako pokojovou rostlinu v rašelinovém substrátu na mírně přistíněném místě.[2][3][5]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BERGMANN, Karel. BOTANY.cz: Hoja mnohokvětá [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 10.02.2014 [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. 
  2. a b c d Hoya multiflora [online]. Llifle, Encyclopedias of living forms, Provo, UT, USA [cit. 2016-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-24. (anglicky) 
  3. a b c KUNTE, Libor; ZELENÝ, Václav. Okrasné rostliny tropů a subtropů. Praha: Grada Publishing, 2009. 224 s. ISBN 978-80-247-1548-3. Kapitola Hoya multiflora, s. 115. 
  4. LI, Bingtao; GILBERT, Michael G.; STEVENS, W. Douglas. Flora of China: Hoya multiflora [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Pokojové rostliny: Hoya multiflora [online]. Flowersweb.info, Vernon Hills, IL, USA [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]