Hodonínská Dúbrava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní památka
Hodonínská Dúbrava
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
část chráněného území při Cestě TGM
část chráněného území při Cestě TGM
Základní informace
Vyhlášení1. dubna 2014
VyhlásilMinisterstvo životního prostředí ČR
Nadm. výška164–210 m n. m.
Rozloha683,18 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresHodonín
UmístěníHodonín
Souřadnice
Hodonínská Dúbrava
Hodonínská Dúbrava
Další informace
Kód5874
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní přírodní památky v Česku

Hodonínská Dúbrava je národní přírodní památka vyhlášená 1. dubna 2014 Ministerstvem životního prostředí České republiky na ploše 683,1843 ha, rozloha ochranného pásma je 89,3 ha. Území spravuje AOPK ČR – regionální pracoviště Jižní Morava.

NPP se nachází v Jihomoravském kraji, v okrese Hodonín, na katastrálním území Hodonín, v Dolnomoravském úvalu, asi dva kilometry severně a severozápadně od města Hodonín, v prostoru mezi ním a obcemi Mutěnice a Dubňany. Tvoří sedm nesouvislých ploch (zčásti propojených ochranným pásmem) v jihozápadní (hodonínské) části Doubravy, která si zde z větší části zachovala svůj původní charakter. Území je rovinaté nebo mírně zvlněné, s výškovou členitostí nepřesahující 50 metrů.

Těsně u hranic chráněného území stojí pozdně barokní výklenková kaple svatého Jana. Přímo na území NPP se nachází studánka Ilčíčka.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží je tvořeno terciérními jíly nebo štěrkopísky říční terasy s pelickými a psamitickými bazickými sedimenty, na něž byla v holocénu naváta vrstva písků. Váté písky jsou tvořeny z křemenného písku středně zrnitého, světle šedobílého. Mocnost písků roste od jihu k severu.

Výskyt vzácných a ohrožených druhů[editovat | editovat zdroj]

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany jsou lesní společenstva tvořená panonskými teplomilnými doubravami na písku, dubohabřinami a údolními jasano-olšovými luhy. Lesy pokrývají téměř 100 % plochy chráněného území. Chráněny zde jsou také roztroušená stepní teplomilná společenstva. Dalším bodem ochrany jsou vzácné druhy rostlin a živočichů, včetně jejich stanovišť.

Území NPP je součástí evropsky významné lokality Hodonínská doubrava vyhlášené 15. dubna 2005 na ploše 3029,1 ha. Zvláště chráněné území bylo vyhlášeno mj. také na území dosavadní přírodní rezervace Stupava (vyhlášené 16. září 1996 na ploše 53,5 ha – nyní segment NPP na jihozápadním okraji), která byla následně roku 2016 zrušena.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Mezi částmi NPP procházejí silnice II/431 z Hodonína do Dubňan a silnice II/380 směr Mutěnice a Brno. Souběžně s touto silnicí probíhá železniční trať číslo 255.

Přes Hodonínskou Dúbravu vedou následující turistické trasy:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]