Hochgolling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hochgolling
Hochgolling od jezera Gralatisee
Hochgolling od jezera Gralatisee

Vrchol2862 m n. m.
Prominence1124 m ↓ Radstädter Tauernpass
Izolace24 km → Koppenkarstein
Poznámkanejvyšší vrchol pohoří Nízké Taury
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříSchladmingské Taury
(Nízké Taury)
Souřadnice
Hochgolling
Hochgolling
Prvovýstupv r. 1791 občané z Tamswegu
Horninabřidlice
PovodíEnns, Mur
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hochgolling ze západu

Hochgolling je nejvyšší hora pohoří Nízké Taury ležící na území spolkových zemí Štýrsko a Salcbursko v Rakousku. Leží v podcelku Schladmingské Taury na hranicích spolkových zemí Salcbursko a Štýrsko. Na sever, do kotle Gollingwinkel, spadá 1200 metrů vysokou skalní stěnou. Své okolí převyšuje až o několik stovek metrů a tak jsou z něj výborné výhledy na notnou část Rakouska (masiv Dachsteinu, Hochkönig, Totes Gebirge, Vysoké Taury aj.).

Historie[editovat | editovat zdroj]

První výstup na nejvyšší vrchol Nízkých Taur je datován již rokem 1791 dnes již neznámými občany z Tamswegu pod vedením bavorského zeměměřičského inženýra. První výstup dnešní normální cestou provedl v r. 1817 arcivévoda Erzherzog Johann.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Doliny v okolí Hochgollingu jsou velmi dlouhé a tato charakteristika se vztahuje na všechna údolí zabíhající mezi četnými jižními rozsochami hlavního hřebene Nízkých Taur. Tato část hor patří do oblasti Salcburska zvané Lungau. Zde ještě narazíme na folklór a mnohé zvyky a obyčeje se s pravidelností opakují každý rok.

Výstupová cesta[editovat | editovat zdroj]

Sever

Dnešní klasická a nejvíce chozená cesta vede od chaty Gollinghütte ze severu masivu. Ze sedla Gollingscharte je možnost vystoupit na vrchol po severozápadním hřebeni s lezením místy obtížnosti I-II. UIAA. Délka : Riesachfälle – Gollinghütte – Hochgolling (7 hod.) – sestup (6 hod.) Celkem 13 hod.

Jih

Jižní varianta vedoucí dlouhou dolinou Göriachtal je o poznání méně chozená a podstatně delší. Délka : Hintergöriach – Vord. Göriachalm – Hochgolling (8 hod.) – sestup (6,5 hod.) Celkem 14,5 hod. (vhodné rozdělit do dvou dní)

Chaty[editovat | editovat zdroj]

  • Gollinghütte (1641 m)
    Dřevěná chata ležící takřka pod severní stěnou Hochgollingu na travnaté terase nad údolím. Je majetkem horského spolku Alpenverein (sekce Prein) a k dispozici má 80 lůžek. V provozu je od 15.6. – 30.9.
  • Landawirseehütte (1985 m)
    Chata pod západním výběžkem hřebene Hochgollingu je majetkem spolku Alpenverein (sekce Lungau). Kapacita je 45 lůžek a 4 místa v zimním prostoru (winterraum). Chata se využívá především při výstupu od jihu.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Důležité vrcholy skupiny Schladmingské Taury :

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]