Hlučínské jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlučínské jezero
Hlučínské jezero
Hlučínské jezero
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský kraj
OkresOpava
Hlučínské jezero
Hlučínské
jezero
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha131,5 ha
Max. hloubka21 m
Ostatní
Typzatopená štěrkovna
Nadm. výška240 m n. m.
SídlaHlučín (1,5 km)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlučínské jezero, nebo také Štěrkovna, je antropogenní jezero vzniklé zatopením bývalé štěrkovny na jihozápadním okraji Hlučína v okrese Opava v Moravskoslezském kraji v České republice. Jezero má rozlohu 131,5 ha[1], maximální hloubku 4 m. Nachází se v nadmořské výšce 217 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní štěrkovna byla v roce 1990 přebudována na vodní nádrž. Byly zpevněny břehy, odtěženy mělčiny a vybudovány nápustné a výpustné objekty pro regulaci hladiny nádrže. Na severním břehu jezera byla vybudována infrastruktura pro rekreační využití. Podle původního projektu mělo být vybudováno kromě koupaliště i loděnice s místy pro plachetnice a veslařské lodě. Délka jezera činí 2,2 km, což umožňuje pořádat závody ve veslování. Staré koryto řeky Opavy mělo být přebudováno na umělý kanál s divokou vodou. Mezi jezerem a bývalými kasárnami mělo být vybudováno dostihové závodiště. Velkorysé budování areálu bylo zastaveno po sametové revoluci, kdy celý areál spravovalo město Hlučín, které nemělo dostatek prostředků na jejich realizaci.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Jezero je obklopeno travnatými a štěrkovými plážemi a také lesy. Od břehu klesá dno mírně. Pobřeží se v letech 20202022 upravovalo pro zlepšení možnosti rekreace. Uprostřed jezera se nachází ostrov s rozlohou cca 0,9 ha.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Do vodní nádrže neústí žádné vodoteče. Nádrž je chráněna hrázemi proti povodním. Nádrž může být řízeně napouštěna z řeky Opavy, která protéká podél jižního břehu, nebo ze štěrkovny Dolní Benešov pomocí betonového potrubí, které je funkční, ale obvykle se nepoužívá. Voda z jezera nikam přirozeně neodtéká, kromě regulované výpusti do potoka Vařešinka, a ztráty vody způsobuje tedy primárně vypařování. Voda je dopouštěna nárazově z řeky Opavy v době zvýšeného průtoku, kdy je její kvalita lepší, nečistoty jsou zde více naředěny.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Jezero se využívá především k rekreačním účelům. Koupání je možné jak přímo v jezeře, tak ve dvou bazénech v přilehlém areálu. Hladina jezera se využívá k vodnímu lyžování a windsurfingu. Funguje zde také půjčovna loděk a šlapadel. Kromě rekreace se využívá také k rybolovu. Je zde také možnost kempování (Autokemp Jezero).

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V okolí je také přírodní památka Jilešovice-Děhylov, Kozmické ptačí louky a Vinná hora.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.vuv.cz/oddeleni-gis/index.php?id=27 Archivováno 14. 11. 2009 na Wayback Machine. VÚV T.G.Masaryka - Oddělení GIS - A - základní jevy povrchových a podzemních vod - A05 - vodní nádrže

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]