Hloučela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hloučela
Hloučela u Lipovského mlýna
Hloučela u Lipovského mlýna
Základní informace
Délka tokuzhruba 39 km
Plocha povodí129,0 km²
Průměrný průtokpod VD Plumlov 0,58 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-12-01-045
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Olomoucký kraj - Plumlov, Prostějov)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Valová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hloučela na horním toku až po Plumlovskou přehradu nazývaná též Okluka je říčka v Olomouckém kraji. Délka toku je zhruba 39 km. Plocha povodí měří 129,0 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v lesích Drahanské vrchoviny, v západní části okresu Prostějov, severně od obce Buková, kterou však neprotéká. Dále pokračuje kolem obce Lipová až k Lipovskému mlýnu, kde se k ní přidává první významnější pravostranný přítok - říčka Zábrana. Poté se vine kolem chatařské oblasti u vsi Seč do osady Okluky, na jejímž horním konci zásobí vodou rybník sloužící místnímu rekreačnímu středisku. Z Okluk kopíruje tok silnici až do Stínavy, kterou na jihozápadní straně obtéká. V minulosti však svými vodami zásobila zdejší dva mlýny. Za Stínavou vtéká do lesa vojenského výcvikového prostoru, kde se do ní zprava vlévá Repešský potok. U vsi Hamry zásobuje dva místní rybníky a teče dále přes Žárovice do Soběsuk, kde přijímá pravostranný přítok Osinu. Poté se pod Plumlovem vlévá do Podhradského rybníka, do kterého zleva též vtéká potok Roudník. Za výpustí Podhradského rybníka do ní zprava ústí potok Kleštínek a po několika stech metrech říčka vtéká do Plumlovské přehrady. Těsně pod ní se z říčky odděluje Čechovický náhon, který se zpět vlévá až za Prostějovem u Kralického háje. Samotný tok Hloučely pokračuje přes Mostkovice a Prostějov až do městské části Vrahovice, kde se stéká s přibližně stejně velkou říčkou Romží. Jejich společný tok, který se nazývá Valová, dále pokračuje jihovýchodním směrem k Uhřičicím, u kterých se zprava vlévá do řeky Moravy.

Vodní režim, stav znečištění[editovat | editovat zdroj]

Průměrný průtok pod VD Plumlov na 10,6 říčním kilometru činí 0,58 m³/s. Stoletá voda zde dosahuje 56 m³/s.

Během maxim, kterých dosahuje během tání sněhu v březnu a dubnu, vzniká v údolí říčky samovolné proudění mělké podzemní vody.[1]

Stav Hloučely je považován za ekologicky celkově nevyhovující na základě překročených hodnot více sledovaných parametrů [1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Prostějov[editovat | editovat zdroj]

V severní části města říčka meandruje lesoparkem, který je oblíbeným relaxačním místem Prostějovanů.

Vodáctví[editovat | editovat zdroj]

Hloučela bývá každoročně cílem vodáků, kteří při vypouštění Plumlovské přehrady pořádají závody.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOLEŽAL, Petr. Vymezení hydrogeologického rajónu 1623 - Pliopleistocén Blaty. Brno, 2014 [cit. 2015-05-30]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Marek Slobodník. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]