Hleďsebe (Králický Sněžník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hleďsebe (hora))
Hleďsebe
Puchacz
Hleďsebe, pohled z jihovýchodu
Hleďsebe, pohled z jihovýchodu

Vrchol1190 m n. m.
Prominence83 m
Izolace1,1 km → Hraniční skály
SeznamyTisícovky v Česku #123
Hory Králického Sněžníku
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PolskoPolsko Polsko
PohoříKrálický Sněžník / Malosněžnický hřbet
Souřadnice
Hleďsebe
Hleďsebe
Horninasvor a fylonit
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hleďsebe, neboli Výrovník (polsky Puchacz, německy Sieh dich für), je hora v Malosněžnickém hřbetu pohoří Králický Sněžník. Polský název znamená v překladu výr velký, český asi vznikl překladem německého. Údaje o nadmořské výšce se značně liší, v různých mapách můžeme najít údaje 1175 m, 1180 m nebo 1190 m, podle základní mapy 1:10 000 je nejsprávnější ta nejvyšší hodnota. Vrchol leží na hranici s Polskem.

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

Hora leží na hlavním evropském rozvodí. Ze západních, polských svahů odtékají vody do řeky Kladská Nisa a jejích přítoků, např. potok Goworówka a tedy odtéká Baltského moře. Vody z východních svahů odvádějí pravostranné přítoky Moravy, jako je např. Hluboký potok a další a odtékají tedy do Černého moře.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholové partie hory jsou porostlé horskými třtinovými smrčinami. V nižších polohách jsou potenciální přirozenou vegetací horské acidofilní bučiny, jednalo by se o smíšené lesy s dominancí buku lesního, smrku ztepilého a jedle bělokoré. V současnosti jsou ale většinou přeměněny na kulturní smrčiny. I když je dnes většina hory zalesněna, najdeme zde i poměrně rozsáhlé bezlesé plochy, zpravidla se jedná o paseky vzniklé kalamitní těžbou hlavně díky imisím. Ty dnes často zarůstají mlazinami smrku, hlavně nad 1100 m je zde vysazován do plastových chráničů také jeřáb ptačí, v nižších polohách i buk lesní, na polské straně byla v minulosti vysazována také borovice kleč, která je v celém pohoří nepůvodní dřevinou.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Ve vrcholových partiích hory a okolí nejsou žádné stavby.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Oblast vrcholu hory leží už mimo Ptačí oblast Králický Sněžník, a ani není součástí NPR Králický Sněžník ani EVL Králický Sněžník.

Obrázky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]