Hlaváčovec pastelový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHlaváčovec pastelový
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Podtřídakostnatí (Teleostei)
Řádhlaváči (Gobiiformes)
Čeleďhlaváčovití (Gobiidae)
Rodhlaváčovec (Nemateleotris)
Binomické jméno
Nemateleotris magnifica
Fowler, 1938
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlaváčovec pastelový (Nemateleotris magnifica Fowler, 1938) je tropická, drobná ryba z čeledi hlaváčovitých. Hloubí si nory v písku a štěrku na korálových útesech.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Dříve byl druh řazen do čeledi hlaváčovcovití (Microdesmidae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá velikosti do 9 cm a průměrná délka života je 3 roky.

Charakteristická je světlá barva hlavy přecházející do syté oranžovo červené barvy ocasu.

Rypec ryby je žlutý. Za okem mohou být mírné bledé tečky, směřující dozadu, s fialovým odstínem a hřbetním pruhem. Ve světlé polovině těla je lehce zbarvena do žlutozelena s otáčivou perletí směrem k břichu, která slábne do červené barvy.

Ocasní, řitní a druhá hřbetní ploutev jsou oranžovo červené. První hřbetní ploutev je na přední straně červená a u samců je delší. Má dvě hřbetní ploutve, z nichž je druhá hřbetní ploutev výrazně kratší než první. Hlavním determinačním znakem je velmi dlouhá první hřbetní ploutev, kterou používá jak k pohybu, tak i pro specifické signály. Břišní ploutve jsou dlouhé a špičaté. Prsní ploutve jsou vějířovitého tvaru a průhledné. Ocasní ploutev je zaoblená.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Tře se v norách, kde dochází k oplodnění jiker. Samec hlídá snůšku do vylíhnutí. Populace se mohou zdvojnásobit za méně než 15 měsíců.[2]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rozsáhlá stanoviště v Indo-Pacifiku.[2] Vyskytuje se v těchto oblastech: Americká Samoa, Austrálie, Vánoční ostrov, Kokosové ostrovy (Keelingovy), Komory, Cookovy ostrovy, Fidži, Francouzská Polynésie, Guam, Indonésie, Japonsko, Maledivy, Marshallovy ostrovy, Mauricius, Mikronésie, federativní státy, Nová Kaledonie, Severní Mariany, Palau, Papua Nová Guinea, Filipíny, Pitcairn, Samoa, Seychely, Jižní Afrika, Srí Lanka, Tchaj-wan, Tanzanie, Spojené státy, Tonga, Vanuatu[3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Mláďata žijí v malých skupinách v doupatech.

Dospělci obývají nory samostatně nebo v páru. Obvykle se nachází těsně nad dnem korálových útesů v hloubce 6–70 m. Pohybují se v okolí svých nor proti proudu, kde loví zooplankton: primárně larvy korýšů a klanonožce. V případě ohrožení se schovávají do vyhloubených úkrytů.

Vykazuje monogamii.[4]

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Požírá zooplankton: primárně larvy korýšů a klanonožce.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

Je to málo dotčený taxon. Hlaváčovec pastelový je loven z volné přírody pro akvaristický chov. Pro Nemateleotris magnifica nejsou zavedena žádná druhově specifická ochranná opatření. Jeho rozšíření se však může shodovat s řadou chráněných mořských oblastí. Je třeba monitorovat regionální hrozby a populační trendy.[3]

Akvarijní chov[editovat | editovat zdroj]

Ideální teplota akvária 24–26 °C, pH 8,4 a slanost 1,023–1,027.

Krmivo: drobní obratlovci (masožravý).

Potřebuje hluboký písečný substrát. Rád se podhrabává pod kameny. Akvárium musí obsahovat dostatečné množství dutin a úkrytů.

Je mírumilovný a snadno se krmí. Z počátku vyžaduje živou potravu, než začne přijímat i jinou potravu. Krycí sklo musí dobře těsnit, když se hlaváčovec poleká, vyskakuje.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b MAZZA, Giuseppe. Monaco Nature Encyclopedia [online]. 2013-11-16 [cit. 2021-04-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b LARSON, H. K. IUCN Red List of Threatened Species: Nemateleotris magnifica. IUCN Red List of Threatened Species [online]. 2009-02-04 [cit. 2021-04-06]. Dostupné online. 
  4. Nemateleotris magnifica, Fire goby : aquarium [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2014 [cit. 2021-04-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SNADFORDOVÁ, Gina. Velká obrazová enciklopedie akvarijních ryb. Překlad Václav Hruška. Praha: Cesty, 1997. 254 s. ISBN 80-7181-092-4. S. 241. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]