Heřmanův Městec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heřmanův Městec
Kostel sv. Bartoloměje
Kostel sv. Bartoloměje
Znak města Heřmanův MěstecVlajka města Heřmanův Městec
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecHeřmanův Městec
Obec s rozšířenou působnostíChrudim
(správní obvod)
OkresChrudim
KrajPardubický
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel4 912 (2023)[1]
Rozloha14,34 km²[2]
Nadmořská výška280 m n. m.
PSČ538 03
Počet domů1 142 (2021)[3]
Počet částí obce4
Počet k. ú.2
Počet ZSJ5
Kontakt
Adresa městského úřaduHavlíčkova 801
538 03 Heřmanův Městec
meu@mesto-hm.cz
StarostaIng. Aleš Jiroutek
Oficiální web: www.hermanuv-mestec.cz
Heřmanův Městec
Heřmanův Městec
Další údaje
Kód obce571385
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Město Heřmanův Městec (německy Hermannstädtel) se nachází v okrese Chrudim v Pardubickém kraji, asi sedmnáct kilometrů jihozápadně od Pardubic. Žije zde přibližně 4 900[1] obyvatel. Součástí města jsou i vesnice Chotěnice, Konopáč a Radlín.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o městu pochází ze 7. října 1325, týká se rozdělení majetku Heřmana z Mrtic. Roku 1579 Rudolf II. změnil na žádost heřmanoměsteckých dny konání jarmarků, a zároveň potvrdil městský znak a právo zelené pečeti. V roce 1828 získal Heřmanův Městec do své správy rod Kinských. Jako jedna z prvních v Čechách se zde v roce 1875 hrála kopaná.

V roce 1920 založila Marie Urbánková továrnu na výrobu dětských vozíků. V roce 1932 si nechala registrovat ochrannou známku MEA.[4] Roku 1948 byla znárodněna a začleněna do n. p. Radovan, od r. 1949 do n. p. Liberta Mělník.[5]

Společnost[editovat | editovat zdroj]

Sbor dobrovolných hasičů[editovat | editovat zdroj]

V Heřmanově Městci působí Sbor dobrovolných hasičů, který zde také má hasičskou zbrojnici. Hasiči spolupracují s pražskými skupinami Českého červeného kříže. Dobrovolní hasiči každoročně spolupracují na největším českém cvičení dobrovolných zdravotníků, zvaném Rescue Marathon, který ve spolupráci s SDH pořádá 7. místní skupina Oblastního spolku ČČK Praha 1. Na Rescue Marathonu se vždy v září sejdou týmy členů Českého červeného kříže, Slovenského červeného kříže, dobrovolných hasičů, policistů a vojáků, jednou za dva roky je tato akce i pro děti. Akce se koná v okolí Heřmanova Městce se základnou v bývalých kasárnách v obci Kostelec u Heřmanova Městce.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Heřmanův Městec má svůj kulturní spolek s názvem SPOKUL, který sídlí v místní sokolovně, která je využívána jak pro sportovní vyžití, tak i pro různé kulturní a společenské akce. Pravidelně se zde pořádají koncerty, divadelní představení, plesy a zábavy.

Mezi kulturní akce v Heřmanově Městci patří například Bartolomějská pouť, která se koná každý rok v létě, dále Rozsvícení vánočního stromku, které se každoročně pořádá na Náměstí Míru nebo Heřmanoměstecké podzimní slavnosti. Lidé mohou navštívit také kino, knihovnu nebo galerii umění. V Heřmanově Městci funguje PS Vlastislav.

V budově bývalé židovské školy je od roku 2002 stálá expozice východočeských malířů a sochařů 20. století. Jedná se o rodáky a ty, kteří v této oblasti našli svůj domov, přechodně zde pobývali, nebo sem pravidelně na čas zajížděli. Jsou zde vystavena i díla Františka Kupky, Bohumila Kubišty, Jana Zrzavého, Josefa Čapka. Exponáty věnovali městu v roce 2001 místní sběratelé umění, manželé Josef a Ema Horákovi.[6]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Ve městě se nachází fotbalový stadion, jenž je zázemím pro místní amatérský fotbalový klub FK Jiskra Heřmanův Městec a hokejbalový stadion, na kterém působí hokejbalový tým Ježci Heřmanův Městec. Dále se zde nacházejí tenisové kurty a víceúčelová sportovní hala, která nabízí desítky různorodých sportovních aktivit. Součásti města je i místní část Konopáč, která slouží jako relaxační zóna pro ostatní obyvatele Heřmanova Městce a je zde vybudováno přírodní koupaliště, které je v současné době součástí autokempinku.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Židovský hřbitov
Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek v Heřmanově Městci.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerské město[editovat | editovat zdroj]

Partnerským městem Heřmanova Městce je Bechyně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Kramerius, Adresář Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství 1939.. www.digitalniknihovna.cz [online]. [cit. 2019-05-25]. Dostupné online. 
  5. Výrobci a značky kočárků na našem území (1900-1955). Rukovět pro sběratele a rozcestník k pujcovna-rekvizit.cz [online]. [cit. 2019-05-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Gallery Cyrany - Oficiální stránky města Heřmanův Městec. www.hermanuv-mestec.cz [online]. [cit. 2020-11-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]