Herman Charles Bosman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Herman Charles Bosman
Narození3. února 1905
Kuils River (town)
Úmrtí14. října 1951
Edenvale
Místo pohřbeníWestpark Cemetery
PseudonymHerman Malan
Povoláníspisovatel, novinář a dramatik
Alma materUniverzita Witwatersrand
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Herman Charles Bosman (5. února 1905 Kuils River - 14. října 1951 Edenvale) byl jihoafrický spisovatel a novinář. Proslul jako autor krátkých humorných povídek ze života búrských venkovanů. Používal také pseudonym Herman Malan.

Vystudoval pedagogickou školu v Johannesburgu a pracoval jako učitel ve vesnici Groot Marico v západním Transvaalu.[1] V roce 1926 zastřelil v hádce svého nevlastního bratra a byl odsouzen k trestu smrti, který byl později změněn na deset let těžkého žaláře.[2] Po propuštění odjel do Londýna. V roce 1939 se vrátil do Jižní Afriky a věnoval se žurnalistické činnosti, redigoval deník Sunday Express a literární časopisy Touleier a The New Sjambok. V roce 1947 vydal své první knihy, sbírku povídek Mafeking Road a román Jacaranda in the Night. Napsal také divadelní hru Cold Stone Jug, v níž zpracoval svoji zážitky z vězení.[3] Přeložil do afrikánštiny básně Omara Chajjáma. Proslul jako pamětník starého Johannesburgu a organizátor bohémských večírků, zemřel ve věku 46 let na srdeční zástavu.

Bosmanův styl psaní byl inspirován především Markem Twainem. Vytvořil postavu rázovitého farmáře jménem Oom Schalk Lourens, s ironií i naivitou komentujícího veškeré dění kolem sebe.[4] Jeho dílo bylo doceněno až po smrti, kdy se v jihoafrické společnosti objevila nostalgie po průkopnických časech a populárním představitelem Schalka Lourense se stal herec Patrick Mynhardt. Valerie Rosenbergová o Bosmanovi napsala úspěšné životopisné knihy Sunflower to the Sun a Between the Lines. V češtině vyšel výbor z jeho tvorby pod názvem Pětilibrová bankovka (Dauphin 2014, přeložil Milan Orálek).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Groot Marico, North West: head for Herman Charles Bosman country Dostupné online
  2. Herman Charles Bosman guilty of murder Dostupné online
  3. Encyclopaedia Britannica Dostupné online
  4. Encyclopedia.com Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]