Henrikas Radauskas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Henrikas Radauskas
Narození23. dubna 1910
Krakov
Úmrtísrpen 1970 (ve věku 60 let) nebo 27. června 1970 (ve věku 60 let)
Washington, D.C.
Alma materPanevėžys professor seminary (do 1929)
Univerzita Vytautase Velkého
Povoláníspisovatel a básník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Henrikas Radauskas (23. dubna 191027. června 1970) byl litevský básník, překladatel a první litevský modernista.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Henrikas Radauskas, stejně jako jeho bratr-dvojče Bruno Radauskas, se narodil v rodině Bernarda Radauskase a Amálie Kieragga Radauskienė. Rodina se kvůli lepším zdravotním podmínkám rozhodla, že Amalija dvojčata porodí v Krakově, kde také žila porodní asistentka – sestra Amalije. Po narození dětí se rodina vrátila zpět do Litvy, do vesnice Gikoniai. Dvojčata byla jedinými dětmi Bernarda a Amálie. Henrikova matka, která pocházela z východního Pruska, byla napůl Němka, napůl Polka, díky čemuž děti plynule hovořily litevsky, německy a polsky. Během první světové války žil v Novo-Nikolajevsku (nyní Novosibirsk, Sibiř) v Rusku, kde také navštěvoval základní školu. V roce 1921 se vrátil do Litvy. Vystudoval gymnázium ve městě Panevėžys, kde také později absolvoval učitelský seminář. Jeden rok vyučoval na základní škole v Kazokiškės.

Vystudoval litevský, německý, ruský jazyk a literaturu na Fakultě humanitních věd na Univerzitě Vytautase Velikého. Mezi lety 19371941 působil u Vydavatelské komise při Ministerstvu školství v Kaunasu. V roce 1944 se přestěhoval na západ, žil rok v Berlíně, odkud se následně přesunul do Reutlingenu. V roce 1949 se přestěhoval do Spojených států, bydlel v Baltimoru a v Chicagu. Od roku 1959 se věnoval práci v Kongresové knihovně ve Washingtonu.

Ve Washingtonu zemřel a je zde také pohřben.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Henrikas je jedním z nejslavnějších představitelů litevského modernismu. Jeho poezie se vyznačuje rozmanitostí barev, obrazů a zvuků. Radauskas ve své poezii hledá krásu, snaží se vyvolat emoce, hledá význam umění v přírodě, prostředí a domácnosti.

Snažil se svou tvorbou od ostatních umělců odlišovat. Chtěl, aby jeho tvorba byla originální, nechtěl pouze kopírovat. Jeho básně je proto obtížné připsat pouze jednomu určitému proudu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Henrikas Radauskas na litevské Wikipedii.