Henri de La Tour d'Auvergne de Turenne (1555–1623)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Henri de La Tour d'Auvergne de Turenne
Narození28. září 1555
Joze
Úmrtí25. března 1623 (ve věku 67 let)
Sedan
Povolánívoják
ChoťAlžběta Oranžsko-Nasavská (od 1595)[1]
Charlotte de La Marck
DětiFrédéric Maurice de La Tour d'Auvergne, vévoda bouillonský
Henri de la Tour d'Auvergne de Turenne
Marie de La Tour d'Auvergne
Elisabeth de La Tour d'Auvergne[2]
Juliane Catherine de La Tour d'Auvergne[2]
Henriette Catherine de La Tour d'Auvergne[2]
RodičeFrançois III de La Tour d'Auvergne, Vicomte de Turenne, Baron de Montgascon[2] a Eléonore de Montmorency[2]
RodLa Tour d'Auvergne
PříbuzníGodefroy Mořic z La Tour a Auvergne, Emmanuel-Théodose de La Tour d'Auvergne, Cardinal de Bouillon, Frédéric-Maurice de La Tour d'Auvergne, comte d'Auvergne, Mauricette-Fébronie de La Tour d'Auvergne a Elizabeth de La Tour d'Auvergne (vnoučata)
Funkceambassador of France to the Netherlands
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Henri de La Tour d'Auvergne (titulární vévoda bouillonskýjure uxoris, comte de Montfort et Negrepelisse, vicomte de Turenne, Castillon, et Lanquais), 28. září 1555, Joze, Francie25. března 1623, Sedan) byl francouzský šlechtic, členem mocného (tehdy hugenotského) rodu de La Tour d'Auvergne, kníže sedanský a maršál Francie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Henri de La Tour d'Auvergne se narodil na hradu v Joze poblíž Clermont-Ferrandu v Auvergne. Jeho rodiče byli François de La Tour d'Auvergne, vikomt z Turenne a Eléonore de Montmorency, nejstarší dcera vojevůdce Anne de Montmorencyho.

Po Bartolomějské noci v roce 1572 se účastnil obléhaní La Rochelle, ale posléze rekonvertoval zpět k protestantství. Poté, co byl zkompromitován účastí na spiknutí La Moleho a Coconnata v roce 1574, připojil se roku 1575 ke straně nespokojených vedené Françoisem, vévodou z Alençonu (mladší bratr králů Karla IX. a Jindřicha III.).

Roku 1576 se připojil k hugenotské straně Jindřicha Navarrského (budoucí francouzský král Jindřich IV.), vyjednávaje Néracký mír mezi hugenoty a katolíky v roce 1579. Po nástupu Jindřicha IV. na trůn byl v roce 1580 jmenován generálporučíkem Horního Languedocu, v této hodnosti se roku 1590 zúčastnil obléhání Paříže a v roce 1591 dobyl Stenay z rukou Ligy.

V roce 1591 jej Jindřich IV. nechal oženit s Charlottou de La Marck, dědičkou vévodství Bouillon (v dnešní Belgii) a knížectví Sedan (dnes ve francouzském départementu Ardennes). Roku 1592 jej Jindřich IV. jmenoval maršálem Francie.

Po smrti své první ženy roku 1594 se oženil s hraběnkou Alžbětou Oranžsko-Nasavskou, dcerou Viléma I. Mlčenlivého a jeho třetí ženy Charlotty Bourbonské.

Po porážce v Doullens v Pikardii roku 1595, kterou mu způsobil Fuentes, vládce Španělského Nizozemí, byl v roce 1596 poslán do Anglie obnovit spojenectví mezi Francií a královnou Alžbětou I.. Když byl v roce 1602 kompromitován účastí na Bironově spiknutí uprchl následující rok do Ženevy a musel přijmout v roce 1606 francouzský protektorát nad svým vévodstvím bouillonským.

Po vraždě Jindřicha IV. vstoupil do regentské rady vládnoucí v období nedospělosti Ludvíka XIII. a intrikoval proti vévodovi de Sully a oblíbenci regentky královny-matky Concinimu.

Zemřel v Sedanu roku 1623.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Jediným dítětem, které měl s Charlottou de La Marck, suo jure vévodkyní bouillonskou, s níž se oženil 19. listopadu 1591, byl syn, který se narodil a zemřel 8. května 1594.

Děti s hraběnkou Alžbětou Oranžsko-Nasavskou, s níž se oženil 15. dubna 1595:

Děti s milenkou Adèle Corretovou:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Henri de La Tour d'Auvergne, Duke of Bouillon na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c d e Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]