Helsinská ústřední knihovna Oodi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helsinská centrální knihovna Oodi
StátFinskoFinsko Finsko
Souřadnice
Knihovní fond
Velikost fondu100 000 název
Další informace
Webové stránkywww.oodihelsinki.fi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Helsinská ústřední knihovna Oodi (finsky Helsingin keskustakirjasto Oodi, švédsky Helsingfors centrumbibliotek Ode) je městská veřejná knihovna v Helsinkách. Sídlí na adrese Töölönlahdenkatu 4 ve čtvrti Kluuvi, nedaleko helsinského hlavního nádraží. Název budovy je odvozen od slova óda.[1]

S návrhem na vybudování nové knihovny v centru města přišel v roce 1998 ministr kultury Claes Andersson. V letech 2012 a 2013 proběhla veřejná soutěž, v níž vyhrál návrh studia ALA Architects. Stavba byla zadána firmě Ramboll a začala v roce 2015. Celkové náklady byly odhadnuty na 98 milionů euro, většina této částky pocházela z rozpočtu hlavního města.

Stavba má svým vzhledem odkazovat k hodnotám otevřenosti a pokroku. Asymetrická konstrukce ze skla a oceli je obložena dřevem, použit byl převážně modřín sibiřský. Má podobu obydleného mostu podpíraného dvěma masivními ocelovými oblouky, díky čemuž není vstupní prostor členěn sloupy.[2] Nejvyšší patro má zvlněný strop, který připomíná plynoucí oblaka. Knihovna byla slavnostně otevřena 5. prosince 2018 v rámci oslav stého výročí finské nezávislosti.

Budova má tři podlaží, nacházejí se v ní kromě vlastní knihovny také kino Regina provozované Národním audiovizuálním institutem, městské informační centrum, výstavní síň, nahrávací studio, hackerspace, restaurace, společenské místnosti, dětské hřiště Loru a terasa s výhledem na město. Sály s knihami mají celkovou plochu 17 200 m², ve fondu je okolo sto tisíc svazků.[3] S dopravou knih ke čtenářům pomáhají roboti, pojmenovaní podle postav z dětských knížek Tatu, Patu a Veera. Otevřeno je každý den a knihovnu navštíví ročně okolo 2,5 milionu osob. V roce 2019 získala Oodi cenu Mezinárodní federace knihovnických asociací pro nejlepší světovou knihovnu roku.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 
  2. Archiweb - Ústřední knihovna Oodi v Helsinkách. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 
  3. FOBEROVÁ, Libuše; FRANĚK, Zdeněk. Ódou na radost je nová knihovna v Helsinkách Oodi, zhmotněná vize knihovny budoucnosti. duha.mzk.cz [online]. 1970-01-01 [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 
  4. Nejlepší knihovnou světa je helsinská městská knihovna Oodi | Bulletin SKIP. bulletinskip.skipcr.cz [online]. [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]