Helena (seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helena
Žánrsitcom
ScénářZdeněk Dušek
Tomáš Baldýnský
Petra Soukupová
Tomáš Holeček
Richard Malatinský
Tomáš Pártl
Lucie Bokšteflová
Monika Wildová
Evžen Gogela
RežieJán Novák
Ivo Macharáček
HrajíSandra Pogodová
Leoš Noha
Martina Kavanová
Kristýna Belzová
Jan Maršál (1. řada)
Martha Issová (1. řada)
Filip Antonio (od 2. řady)
Petra Hřebíčková (od 2. řady)
Kamila Mottlová (od 4. řady)
Josef Havrda (od 4.řady)
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Počet řad4
Počet dílů58 (seznam dílů)
Obvyklá délka26 minut
Produkce a štáb
KameraMirek Čvorsjuk
Tomáš Kresta
HudbaDaniel Fikejz
StřihZdeněk Marek
Otakar Šenovský
Produkční
společnost
Media Pro Pictures
Premiérové vysílání
StaniceTV Nova
Formát obrazu16 : 9
Formát zvukustereo
Vysíláno22. března 2012 dosud
Oficiální webové stránky
Helena na ČSFD, Kinoboxu, SZ
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Helena je český televizní sitcom vysílaný od 22. března 2012 na TV Nova. Seriál líčí rodinný život početné rodiny Musilů v čele s Helenou, kterou ztvárňuje Sandra Pogodová. Inspiraci našli tvůrci Heleny v americkém televizním sitcomu Roseanne.[1]

TV Nova v roce 2014 uvedla, že se připravuje čtvrtá série.[2] Později ale bylo v pořadu Volejte Novu oznámeno, že se další řada nepřipravuje. V dalších letech však k realizaci čtvrté série skutečně došlo, na televizní obrazovky byla uvedena v září 2018.

O seriálu[editovat | editovat zdroj]

Helena (Sandra Pogodová) je cílevědomá žena, která se ale na úkor své rodiny vzdala svých snů a čelí všem strastem a radostem rodinného života s velkým nadhledem a optimismem. Podle tvůrců představuje jakýsi sitkom-nesitkom. „Komediální seriál je ten správný příměr, protože Helena není žánrově úplně typický sitcom. Je to dáno tím, že Musilovi jsou vskutku průměrnou dělnickou rodinou s nadprůměrným počtem dětí. S určitým vtipem a nadhledem musí Helena řešit spoustu problémů jak existenčních, tak i vztahových. K tomu všemu chodí do práce a vychovává tři děti,“ naznačil producent Evžen Gogela.

Příběh seriálu se mění počátek druhé série, kdy sestra Heleny Klára (dříve Martha Issová; nyní Petra Hřebíčková) prochází největší proměnou. Po ztrátě zaměstnání udělá pro všechny naprosto nečekané rozhodnutí a dá se na kariéru policistky. Je to první rozhodnutí, které dokáže dotáhnout až do úplného konce, a vskutku se policejním strážmistrem stane. Jako správná sestra podrží Klára Helenu při všech jejích osobních krizích a zastupuje ji v domácnosti i při výchově dětí.

Ve třetí sérii se příběh seriál posouvá o několik let dál. Lehce bláznivá rodina prochází složitou životní situací. Řeší finanční problémy, ztrátu zaměstnání, ale také odchod dcery Lucie (Martina Kavanová) z domova. Musilovi však ke všem problémům přistupují s humorem a nadhledem.

Epizody[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Helena.
ŘadaDílyPremiéra
První dílPoslední díl
1 1420120322a22. března 201220120621a21. června 2012
2 1220120903a3. září 201220121119a19. listopadu 2012
3 1620130225a25. února 201320130617a17. června 2013
4 1620180915a15. září 201820181229a29. prosince 2018

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Helena Musilová; ztvárnila Sandra Pogodová (33 let)

Na střední škole měla velké plány, chtěla studovat a být spisovatelkou. Její rodiče bydlí v Českém Dubu. Matka je hysterická a negativistická, nesnáší cizí postele, je přecitlivělá a přehnaně starostlivá. Otec je ušlápnutý seschlý pán, který o sobě tvrdí, že je robot, neboť se svou ženou vydržel pětatřicet let. V práci je Helena pro spolupracovnice autoritou, jako jediná se dokáže vzepřít šéfovi. Na rozdíl od své sestry Kláry si nepotrpí na nakupování, šminky, módu, ale i ona má ženská přání a chce se líbit hlavně Danovi. Typický je pro ni nesentimentální a občas i trochu cynický přístup k dětem. Helena je velmi praktická, dokáže například spravit vodovodní baterii.

Dan Musil; ztvárnil Leoš Noha (34 let)

K jeho koníčkům patří především auta a motorky – na ty ale nemá peníze. Je pivař, ale domácí – lahváčový. Občas si pozve domů pár kamarádů a u piva hrají karty – Prší. Doma kromě pucování svého skútru veterána nijak nekutí. Je spíš pecivál, nejraději leží na gauči v obýváku. Nikam se mu moc nechce, ale když je něco opravdu potřeba udělat, je šikovný. Na škole hrál na kytaru a zkoušel i psát a zpívat písničky. V době, kdy balil Helenu, jezdil na motorce a měl dlouhé vlasy. Pracuje na živnostenský list, není jednooborový – bere, co je (klimatizace, střechy, montování kuchyňských linek, vysypávání příjezdových cest pískem…). Odmítá tančit. Heleně vadí jeho zlozvyk věšet na kliku špinavé slipy.

Lucie Musilová, od 28. dílu Lucie Holá; ztvárnila Martina Kavanová,

Je ve věku, kdy se začíná parádit. Nové šaty, případně šminky jsou pro ni důležité. Společné téma nachází hlavně s tetou Klárou, která je pro ni vzorem ženskosti, emancipovanosti, rozhodnosti a nespoutanosti. Sourozenci jí říkají „Blondýno''

Tereza Musilová; ztvárnila Kristýna Belzová, od čtvrté série Kamila Mottlová

Holka s klučičími zájmy. Hraje na žákovské úrovni florbal, neorganizovaně fotbal. Škole moc nedá, nejde jí dějepis, čeština ani matematika. Nejsložitější vztah má s učitelkou dějepisu Jeřábkovou. Na rozdíl od Lucie se neumí a nechce přizpůsobit, přijmout pravidla. Po svém otci je velmi zručná. Táta je její idol. Kouká s ním často na sport, ale dokonce i na to, jak opravuje auto.

Marek Musil; ztvárnil Jan Maršál, od druhé série Filip Antonio, od čtvrté série Josef Havrda

Dan a Helena si Marka pořídili v době, kdy se Danovi dařilo ve firmě, měli zakázky a zdálo se, že si ho mohou dovolit. Pak přišla krize a od té doby jsou s penězi úplně na štíru. Nejvíc konfliktů má Marek s Terezou (například kreslí rodinu bez ní nebo jí rovnou maluje hrobeček). Má rád toasty se sýrem nahoře a šunkou dole. K jeho hrdinům patří Shrek nebo Spiderman.

Klára Brázdová; ztvárnila Martha Issová (29 let), od druhé série Petra Hřebíčková

Chybí jí mužská ruka. Zapomíná platit složenky – takže je občas bez proudu, plynu nebo vody. Také je občas bez kreditu do mobilu. Přitom tak ráda řeší po telefonu s kamarádkami své vztahy, které navazuje trochu naivně. Její typická věta: „Víš, co je tvůj problém?“ Dana vytáčí. Leze Danovi na nervy maličkostmi, například o Vánocích ozobe z vánočky mandle, nezvoní, když přijde, ochutnává z hrnce, bere si pivo z lednice bez dovolení. Klára je nedochvilná. Například nedodrží čas, kdy má převzít hlídání dětí. Je to typ člověka, který často radí druhým, jak na život. Ráda dělá testy v časopisech a nakupuje. Občas kvůli tomu přijde pozdě do práce. Je expertkou na to, kde mají právě slevu.

Vedlejší postavy[editovat | editovat zdroj]

Vztahy[editovat | editovat zdroj]

Dan a Helena Musilovi

Dan s Helenou se poznali na střední škole. Spojovala je tehdy láska k muzice, která se svobodně „valila ze Západu“, objížděli spolu hudební festivaly. V té době žili hlavně skupinou Lucie, i proto zvolili toto jméno pro první dceru. Po ukončení školy Helena s Danem otěhotněla (čekali Lucku, která byla počata v nákladním prostoru Danovy dodávky) a z dalších studií sešlo. Dan maturitu neudělal, začal se „živit rukama“. Žijí v Hořicích, mají tam domek. Tam také žije Helenina sestra Klára, v bytě na okraji města.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Seriál je točen podle amerického sitcomu Roseanne. Režie se ujal Ivo Macharáček, který před šesti lety uvedl neúspěšný celovečerní film Panic je nanic. V loni ještě natočil pohádku Tajemství staré bambitky pro Českou televizi. Na natáčení se také podílí i režisér Ján Novák, který režíruje Ordinaci v růžové zahradě. TV Nova počítala, že seriál bude úspěšný jako seriály Comeback a Hospoda. Hlavní hrdinku seriálu, samotnou Helenu, ztvárnila herečka menších rolí Sandra Pogodová. Seriál má na svém kontě zatím 3 série, čtvrtá se plánuje. Natáčení probíhalo v Hostivařských ateliérech. Největší problém při natáčení bylo těhotenství Marthy Issové, kterou v druhé sérii nahradila Petra Hřebíčková.

Úvodní znělka[editovat | editovat zdroj]

Úvodní znělka seriálu Helena, která se vysílá vždy po pár minutách seriálu, začíná ukázkami z jednotlivých epizod seriálu. Po ukázkách se představují jednotliví herci, kde v rohu vždy vyskočí pomyslná šňůra a na ní zavěšené za kolíčky jméno postavy a pod ní jméno herce. Po představení jednotlivých herců opět nastupují ukázky z epizod. Ukončení znělky následuje příletem šňůry s názvem seriálu „Helena“, poté přiletí pták a sedne si na šňůru, a tím odstřelí jeden z kolíčku, který drží písmeno „a“. Po znělce začíná epizoda, kde se zobrazí název epizody. V úvodní znělce se představují pouze hlavní postavy.

Úspěšnost[editovat | editovat zdroj]

Seriál měl premiéru 22. března 2012 na televizi Nova. Premiérový díl Perný den přilákal 1,211 mil. diváků nad 15 let, což znamenalo share 34,66 %. V mladší skupině 15–54 dosáhl podíl pořadu 38,76 %. Nejsledovanější epizodou seriálu je první epizoda Perný den.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]