Helštýn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helštýn
Helštýnské lípy a nápis Valmez na vrcholu
Helštýnské lípy a nápis Valmez na vrcholu

Vrchol385 m n. m.
PoznámkaHelštýnské lípy
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříRožnovská brázda
Souřadnice
Helštýn
Helštýn
PovodíBečva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek pojednává o vrchu poblíž Valašského Meziříčí. Možná hledáte: Helfštýn.

Helštýn je vrch v Rožnovské brázdě o nadmořské výšce 385 m n. m. Nachází se severovýchodně od Valašského Meziříčí a západně od obce Krhová. Na vrcholu Helštýna se nachází památník obětem první a druhé světové války, který byl vybudován v roce 1948, a skupina tří památných Helštýnských lip. Do poloviny 19. století dominoval vrchu barokní vyhlídkový letohrádek Belveder. Helštýn je svou polohou atraktivní především jako vyhlídkové místo na Valašské Meziříčí a jeho místní část Hrachovec, obec Krhovou a také na vrcholy Vsetínských a Hostýnských vrchů.[1]

Na konci roku 2013 byla na základě doporučení Agentury ochrany přírody a krajiny ČR jedna z Helštýnských lip pokácená a bylo ponecháno torzo kmene, kde se vyskytují vzácné druhy brouků, například některé druhy zlatohlávků, páchník hnědý nebo zdobenec skvrnitý.[2]

Nápis Valmez[editovat | editovat zdroj]

V září 2010 se na Helštýně objevil nápis Valmez, který napodobil známý nápis Hollywood. Původní verze o výšce cca 1 m byla vyrobena z polystyrenu, v dubnu 2011 byla písmena nahrazena dřevěnými hranoly o výšce přibližně 2 m. V srpnu 2011 zničili nápis neznámí vandalové.[3] V květnu 2012 vyrostl na Helštýně nový nápis Valmez, na začátku roku 2013 se na Helštýně již nápis nenachází. Nápis byl viditelný z Valašského Meziříčí na vzdálenost několika km. V srpnu 2017 zůstal po údajném natáčení videa pro místní skupinu Mňága a Žďorp nápis o výšce téměř 3 m (viz fotografie v galerii níže). Ten tam zatím stále je.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Helštýnské lípy [online]. astrocesty.eu [cit. 2012-05-23]. Dostupné online. 
  2. Staletou památnou lípu na Helštýně čeká ošetření [online]. Valašské Meziříčí, 2013-10-09 [cit. 2014-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-04. 
  3. Meziříčí přišlo o svůj unikát. Nápis VALMEZ někdo zničil [online]. iDNES.cz, 2011-08-05 [cit. 2012-05-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]