Heinz Lammerding

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heinz Lammerding
Narození27. srpna 1905
Dortmund
Úmrtí13. ledna 1971 (ve věku 65 let)
Bad Tölz
Příčina úmrtírakovina
Povoláníinženýr
OceněníNěmecký kříž ve zlatě
Rytířský kříž Železného kříže
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Heinz Bernard Lammerding (27. srpna 1905, Dortmund, Německé císařství13. ledna 1971, Bad Tölz, Západní Německo) byl nacistický válečný zločinec, příslušník Waffen-SS.

Život[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 1939 Lammerding převzal velení ženijního praporu divize Totenkopf. V této funkci v roce 1940 úspěšně zvládl tažení ve Francii, za které získal Železný kříž. Na podzim 1941 hrál významnou roli při dobývání Stalinovy linie. V roce 1943 byl osobně vybrán Himmlerem do funkce náčelníka štábu protipartyzánských jednotek, kterým velel Erich von dem Bach-Zelewski.[1]

Lammerding organizoval operaci v Pinských bažinách u řeky Pripjať, při které zahynulo asi 15 000 Židů. Za tento čin získal Rytířský kříž a byl jmenován do funkce velitele 2. tankové divize SS Das Reich.

V květnu 1944 zahájil ofenzívu proti francouzskému hnutí odporu v kraji Auvergne. V červnu 1944 nechal v Tulle oběsit 99 Francouzů, podezřelých z odbojové činnosti, a jako odvetu za smrt důstojníka SS schválil zavraždění více než 600 francouzských civilistů při masakru v Oradour-sur-Glane.

Lammerding poté velel divizi Das Reich také během bitvy v Ardenách.

Po válce byl Lammerding ve Francii obviněn a v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Německo ho však Francii přes opakované žádosti nikdy nevydalo. Zemřel v západoněmeckém Bad Tölz v roce 1971 ve věku 65 let.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lammerding, Heinz Bernard [online]. Válka.cz, 2004. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]